Brutális áremelés, csökkenő adagok a magyar éttermekben: így trükköznek most a vendéglátósok

Portfolio2022. október 27. 09:20

Drasztikus áremelkedés is zajlik az éttermekben, egyes helyeken pedig nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget is csökkentik. Ez a lehető legrosszavv irány a szakemberek szerint - számol be a Portfolio.  

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint szenzációs volt az első 7 hónapja a magyar vendéglátóknak, de most már érződik, hogy az emberek behúzták a kéziféket, kevesebbet költenek. Elmondása szerint a koronavírus-járvány sétagalopp volt ahhoz képest, ami az energiaár-krízis miatt most vár az éttermekre, mégis bízik abban, hogy a vállalkozók jelentős része, ha kényszermegoldásokkal is, de talpon marad.

A nagyfogyasztású konyhai gépek használatának visszafogása mellett sok helyen kisebb, adagokat szolgálnak fel:

Egy étteremben a korábbi 5 rákfarok helyett csak 4-et adtak. Hiába adták ugyanannyiért, igazából ez 25 százalékos áremelés. Egy másik helyen, egy cukrászdában pedig félbevágták a krémeseket, de az árcímkén nem változtattak. Ez már 100 százalékos áremelés

- hozott két példát Kovács László  azzal kapcsolatban, hogy milyen trükkök zajlanak most az éttermekben. De sok helyen egyszerűen rosszabb minőségi alapanyagokkal dolgoznak. A lapnak nyilatkozó ipartestületi vezető szerint kódolva van, hogy jó néhány étteremnek be kell majd zárnia. Példaként a következőt említette:

Az a vidéki kisétterem, amelynek korábban 300 ezer forint volt a téli gázszámlája, most meg hirtelen 2,5 millió forint, miközben a havi összforgalma alig 2,5-3 millió forint között van, nem tudja majd megoldani, hogy télen is nyitva maradjon

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
étterem, forint, áremelés, koronavírus, magyar, millió, minőség, bezárás, éttermek,