Itt vannak az adatok: elárulták, hogy áll a paksi atomerőmű bővítése

MTI2020. november 17. 17:36

Egy év alatt jelentős előrehaladások történtek a paksi atomberuházás terén az építésért felelős miniszter szerint. Mai meghallgatásán azt mondta, legkésőbb jövő ősszel meglehetnek az engedélyek.

A határidőket betartva folytatódik a paksi beruházás, a projektet a járvány nem befolyásolja - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén tartott meghallgatásán Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Jelentős előrehaladásnak nevezte mindazt, ami az elmúlt egy évben, az előző ilyen alkalom óta történt. 

Elsőként a létesítési engedélykérelem június 30-i benyújtását emelte ki, hozzátéve, az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén adhatja ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Hatósági és uniós jóváhagyással a földmunkák korábban is elkezdődhetnek, engedélyük jövő év tavaszra várható. Az alaplemez építését megelőző munkálatok körülbelül két évig tarthatnak.

A miniszter közölte azt is, hogy az első fázis eddigi számláinak többségét előtörlesztéssel kifizették, a Pénzügyminisztérium pedig további előtörlesztésekről egyeztet az orosz partnerrel. Süli János a paksi beruházás legfontosabb szempontjának a biztonságot tekinti. A tervezési követelmények szerint az új blokkok a környezetüket sem üzemzavar, sem külső hatások esetén nem veszélyeztethetik.

Gondoskodni kellett ennek megfelelően a létesítmény fizikai védeleméről is az erre vonatkozó terv kidolgozásával és önálló engedélyeztetésével - közölte.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány a legkorszerűbb erőművet fogja megépíttetni. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az orosz szakemberek hasonló, harmadik generációs blokkokat világszerte több országban építettek és építenek, Oroszországon kívül többek között Finnországban. A paksi beruházás az orosz fővállalkozó részvétele mellett magyar, európai és amerikai beszállítók részvételével, pénzügyileg átlátható módon, brüsszeli jóváhagyással valósul meg - tette hozzá.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Címkék:
hitel, energia, beruházás, állam, energiatermelés, paks, oroszország, mvm, erőmű, atomerőmű, paksi atomerőmű, orosz gazdaság, atomenergia hivatal,