Mikortól mászik be a kasszákba a NAV?

Pénzcentrum2013. február 12. 08:32

A pénztárgép-rendelet tervezete elkészült, a pénztárgépek és az adóhivatal közötti elektronikus kapcsolat kiépítését előíró jogszabály hamarosan nyilvános lesz, közölte az NGM sajtóirodája az Indexel.

Az azonban, hogy mikortól lép életbe a rendelet, csak akkor derül majd ki, ha a rendelet nyilvános lesz. Ettől a határidőtől függ azonban, hogy mennyi ideje lesz a gazdasági szereplőknek arra, hogy lecseréljék a pénztárgépeiket. Elvileg ezt április elsejéig meg kellene tenni, de ez az időpont tarthatatlannak tűnik, ezért a rendeletben várhatóan új dátum lesz.

Az NGM szerint az időpont meghatározásakor szempont volt az is, hogy valamennyi érintett megtehesse a szükséges lépéseket, és a rendelet ne állítsa megoldhatatlan feladat elé a hazai vállalkozásokat. Emellett a minisztérium arra is kiemelten figyelt, hogy meglegyen a törvénytől várt bevételnövekedés, emiatt pedig nem tolhatták tovább az előkészítést. Az NGM szerint ez azt jelenti, hogy "pár hónapon belül valamennyi hazai pénztárgép elektronikus kapcsolatban fog állni az adóhivatallal."

Azt sem tudni még, hogy mennyivel fogja támogatni a kormány a pénztárgépek cseréjét. A csere ugyanis komoly összegbe is kerülhet. Balog Ádám, az NGM helyettes államtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy akár tízmilliárd forinttal is támogathatja az állam a 250 ezer működő pénztárgépből lecserélendő mintegy nyolcvan százaléknyit. Ez a szám azonban alatta marad annak, amit a szakértők mondanak.

Címkék: