Egyre nehezebb jó munkaerőt találni

Pénzcentrum2012. május 30. 14:23

A magyarországi vállalatok 34 százalékának okoz problémát a meghirdetett állások betöltése, ami nagyrészt a munkatapasztalat, kompetenciák hiányával függ össze, de sok esetben ok az is, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél. Legnagyobb hiány szakmunkásokból, gépkezelőkből, mérnökökből van Magyarországon - derült ki a Manpower felméréséből.

Idén nehezebb kompetens munkaerőt találni, mint tavaly

Annak ellenére, hogy a munkanélküliség magas, és a piac nem bővelkedik túlzottan új munkahelyekben, egyes állások betöltése mégis nehézséget okoz. A kettő között nincs ellentmondás. Magyarországon nem az okozza a legnagyobb problémát, hogy ne lennének jelentkezők az állásokra, a gond inkább az, hogy a kompetens jelentkezők hiányoznak.

A megkérdezettek válaszából az derült ki, idén nehezebb az állásokat betölteni Magyarországon, mint 2011-ben volt. Míg tavaly a válaszadók 23%-a mondta azt, hogy nehézségei vannak az állások betöltésével, ez az arány 2012-ben 34%-ra emelkedett.

Hiányoznak a készségek és magas a bérigény

Az emögött meghúzódó okok közül legfőbb továbbra is a munkatapasztalat hiánya, idén 43% mondja azt, hogy ez probléma az állások betöltésénél, és 37% mondja azt, hogy a technikai kompetenciák hiányoznak. E kettő egyébként világszerte is fő probléma.

A harmadik legnagyobb nehézség az állások betöltésénél Magyarországon, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél, a megkérdezett cégek 32%-a mondta azt, hogy ez nehézséget jelent. Ezzel viszont már alaposan kilógunk a sorból, az EMEA régió átlagában például csak a cégek 9%-a mondta ugyanezt.

Legnehezebb szakmunkásokat találni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tíz leginkább szűkösen betölthető pozíció Magyarországon sorrendben: szakmunkások, gépkezelők, mérnökök, értékesítő/üzletkötők, vendéglátóipari személyzet, sofőrök, könyvelők/pénzügyi ügyintézők, IT szakemberek, adminisztrátorok, vezetők.

Ezek a hiányszakmák általában megfelelnek a globális hiányszakmáknak. Akár Európát, akár a globális válaszokat nézzük, szakmunkásokból és mérnökökből van leginkább hiány.

A túlképzettség nem jelent gondot

Miközben világszerte gondot jelent, nemhogy kompetens jelentkezőből, de egyáltalán jelentkezőből is kevés van, Magyarországon ez csak a válaszadók 14%-a szerint probléma. Az EMEA régióban és világszerte a cégek 30-35%-a mondja ugyanezt.

Meglepő lehet, hogy az idegen nyelv ismeretének hiánya csak a cégek 7%-a szerint jelent gondot Magyarországon az állások betöltésénél, a túlképzettség csak 4% szerint, a mobilitás hiánya 3% szerint, a számítástechnikai készségek hiánya mindössze 2% szerint okoz nehézséget.

Itthon belsőleg képeznek át

Megfelelő jelentkezők hiányában a cégek legkézenfekvőbb megoldása a továbbképzés, 38% mondja azt, hogy a problémát a meglévő létszámának továbbképzésével oldja meg. Érdekes, hogy a belső továbbképzés globálisan nem annyira jellemző, mint nálunk. Ehelyett elsődlegesen jelölteket választanak, akiknek ugyan pillanatnyilag nincs meg a szükséges készsége az állás betöltéséhez, de legalább van benne potenciál, hogy könnyen megszerezze. Világszerte a megkérdezettek negyede vallja úgy, hogy így jár el, és Magyarországon is ez a második legnépszerűbb megoldás.

Címkék:
hiányszakmák magyarországon, manpower,