10 milliót kaphatna minden magyar: elköltöttük az Apple-t

Pénzcentrum2012. március 3. 08:02

Kis túlzással akár egész Pest megyét is meg lehetne venni a világ legértékesebb vállalatának részvényeinek értékéből. Az Apple piaci kapitalizációja elérte az 500 milliárd dollárt (száznyolcezer milliárd forint). Ez több mint ötszöröse a teljes magyar államadósságnak, akár 3100 stadiont is építhetnénk belőle, vagy ha úgy tartaná kedvünk akár öt metróvonalat építhetnénk keresztbe Magyarország területén.

A negatív hangulat ellenére az iPad3-mal kapcsolatos felfokozott várakozásoknak köszönhetően 1% feletti emelkedést mutattak szerdán az Apple részvényei, ennek köszönhetően pedig a társaság piaci kapitalizációja (összes részvényének az értéke) átlépte az 500 milliárd dolláros álomhatárt. Záráskor a cég piaci értéke 505,8 milliárd dollár volt, száznyolcezer milliárd forint (108 500 000 000 000 Ft). Iszonyatosan nehéz felmérni, hogy mekkora összegről is van szó, ezért számolgatni kezdtünk.

 

Az S&P adatai szerint 1926 óta az Apple a tizenegyedik olyan cég a sorban, amelynek kapitalizációja eléri az 500 milliárd dollárt. A nagy amerikai vállalatok közül eddig a Cisco Systems, az Exxon Mobil, a GE, az Intel és a Microsoft is azon vállalatok elit klubjába tartozik, amelyek valaha már átlépték az 500 milliárd dolláros értéket.


Az Apple mostanra a világ legnagyobb vállalatává nőtte ki magát. Első alkalommal tavaly augusztusban történt meg, hogy az Apple kapitalizációja meghaladta az Exxon kapitalizációját, akkor 337 milliárd dollárt értek a cég részvényei. Azóta pontosan 142 milliárd dollárral nőtt az Apple kapitalizációja.


Ha el is költhetnénk azt a vagyont, amennyit az Apple jelenleg ér, akkor akár 3 100 új Puskás stadiont is építhetnénk (amennyiben hiszünk a jelenleg kommunikált 35 milliárd forintos beruházási értéknek), 4-es metróból is 296 jönne össze, vagy akár föld alatt tehetnénk meg a Hegyeshalom-Záhony útvonalat, ez utóbbi nyomvonalat akár négyszer is felépíthetnénk. Akár autópályából is kijönne 54 250 kilométer a mai árakon.

Lakásokból is bevásárolhatunk. A teljes ország lakóingatlan állományát felvásárolhatnánk és még maradna is 65 ezer milliárdunk arra, hogy például kifizessük háromszor a magyar államadósságot. A devizahitelesek 5 ezer milliárd körüli teljes tartozása szintúgy eltörpül a világ jelenlegi legnagyobb vállalatához képest.

 

Ha állami kézbe kerülne a mobilgyártó, akkor minden magyar 10 millió forint tulajdonosának érezhetné magát. Ennyit ér a vállalat egy tízmilliomod része. Bár kétséges, hogy köztulajdonban is hasonló szárnyalás jellemezné a részvények árfolyamát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Szárnyal az árfolyam
Az Apple részvényei csak idén 34%-ot emelkedtek. A részvények szárnyalása mögött erős fundamentális sztori áll, de a kedvezőbbre forduló részvénypiaci hangulat is kedvezett az árfolyamnak. A társaság kirobbanó negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé január 24-én, ami után meredek emelkedésbe kezdtek a részvények.

Újabb rekordnegyedévről számolhatott be az Apple negyedik negyedéves gyorsjelentésben. Az amerikai technológiai óriás bevételei 73%-kal emelkedtek az előző év azonos negyedévéhez képest, meghaladták a 46 milliárd dollárt, ami az elemzői konszenzushoz képest is nagy pozitív meglepetést okozott, a piacok ugyanis kevesebb, mint 39 milliárd dollárra számítottak. A vállalat nettó eredménye története során először haladta meg a 10 milliárd dollárt, 13 milliárd dollárt tett ki, ami több mint a duplája az egy évvel korábbi értéknek. Eközben készpénzállománya 100 milliárd dollárra dagadt.

A hatalmas profitrobbanás elsősorban a legújabb iPhone, az iPhone 4S piacra dobásának volt köszönhető. Mint ismeretes, a harmadik negyedévben részesedést veszített az Apple a mobilpiacon, miután az iPhone értékesítései csökkentek. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a társaság október közepén dobta piacra az okostelefon legújabb modelljét, az iPhone 4S-t, éppen ezért a fogyasztók kivártak készülékeik lecserélésével.

 

Címkék:
exxon,