50 misi logóra? Arculatot váltott a jegybank

Pénzcentrum2011. május 22. 11:02

Hét pálcika, elvileg egyenként több mint 7 millió forintért; ez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új logója, mely szép csöndben átvette a sokak által már megszokott, patinás embléma helyét.

Egyes sajtóértesülések szerint az MNB új, letisztult formavilágú logója nem kevesebb, mint 50 millióba került. Ez igencsak soknak tűnik, főként, hogy közpénzből finanszírozták a designváltást.

 


A korábbi Sára Ernő által 20 évvel ezelőtt készített embléma helyét egy "trendi" agyszülemény vette át, melynek elkészítése - valljuk be - nem valószínű, hogy sok idejébe került a grafikusnak.

Egy nemzetközi reklámügynökség vezető grafikusa szerint igencsak irreálisnak tűnik az 50 milliós ár, még annak ellenére is, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen infografikai elemek elkészítése áll a konkrét megbízásban. A Pénzcentrum.hu kérdésére a szakember az általa "gagyinak" titulált logóval kapcsolatban megjegyezte: "Minimális munkaidőt vesz igénybe egy profi grafikus számára egy ehhez hasonló logó elkészítése".

Megalapozatlan vádaskodás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Köztársaság parlamentjének egyik pártja hamis és téves információra hivatkozva támadja a Magyar Nemzeti Bankot. A Jobbik parlamenti képviselője a jegybank felügyelő bizottságának tulajdonított korábbi nyilatkozatokra hivatkozik, melyeket sem a testület megállapításai, sem pedig határozatai nem támasztanak alá - áll az MNB csütörtöki közleményében.

A Felügyelő Bizottság által kezdeményezett vizsgálat során bemutatott dokumentumok hitelt érdemlően bizonyítják, hogy a jegybank - kutatások alapján szakmailag indokolt és a közbeszerzés szabályainak maradéktalan betartásával bonyolított - arculatváltását nem a B&P Braun & Partners nevű cég végezte. Ezért számára a jegybank nem fizette és nem is fizethette ki a Jobbik által említett összegeket. A párt olyan sajtóhírekre hivatkozva tette téves és hamis állításokra alapozott feljelentését, melynek forrása - a párt beadványa szerint - a jegybank felügyelő bizottságának elnöke. A párt feljelentését olyan hamis információk alapján tette, amelyek valótlanságáról az MNB honlapján meggyőződhetett volna - olvasható a jegybank közleményében.

 

Címkék: