Pénzszűkében a vállalkozásod? Itt a megoldás! (x)

Pénzcentrum2011. május 2. 14:31

Pénz, pénz, pénz. Nem csak a háborúhoz, de a vállalkozáshoz is ez a három dolog szükségeltetik. A magyar kis- és közepes vállalkozásoknak viszont ebből van a legkevesebb. De vajon mi módon lehet úrrá lenni a pénztelenségen? Cikksorozatunkban erre a kérdésre adunk választ!

Pénz, pénz, pénz. Nem csak a háborúhoz, de a sikeres vállalkozáshoz is ez a három dolog szükségeltetik. A magyar kis- és közepes vállalkozásoknak viszont pénzből van a legkevesebb. De vajon mi módon lehet úrrá lenni a pénztelenségen? Május 3. és május 9. között megjelenő cikksorozatunkban erre a kérdésre adunk választ!

A magyar gazdaság teljesítőképességét, erejét nagyban meghatározza, milyen állapotban vannak a kis- és közepes méretű vállalkozások, a kkv-k. Gondoljunk csak bele: ha nekik rosszul megy, akkor bizony a magyar átlagpolgárok zöme sem örül, hiszen az összes hazai munkahely 65-70 százalékát ezek a vállalkozások adják. Nem is volt az elmúlt két évtizedben olyan kormány, amelyik ne tűzte volna zászlajára a magyar kis- és közepes vállalkozások megerősítését.

Csakhogy ez a törekvés a jelek szerint nem bizonyult eredményesnek, hiszen a kkv-k évtizedek óta ugyanazokkal a problémákkal kénytelenek szembenézni. A legfontosabb gond a pénzhiány. A hazai kis- és közepes méretrű cégek tőkeellátottsága alacsony, aluilfinanszírozottsága kétségbeejtő méreteket ölt. Ez a probléma aztán maga után vonzza a többit. A pénzhiánnyal küszködő kkv-k hatékonysága és termelékenysége alacsony, sokan közülük kényszerből a feketegazdaságot erősítik.

De vajon miként lehet orvosolni a legfőbb problémát az égető pénzhiányt? Forrásoldalon nincs gond. Az Európai Unió, a magyar állam, a kereskedelmi bankok mind-mind alig várják, hogy pénzt pumpálhassanak a kkv-kbe. Csakhogy ezeket a lehetőségeket az érintettek nem tudják megragadni, mert az előírt feltételek java részét nem tudják teljesíteni. Valóban életszerű, a vállalkozások sajátosságait figyelembe vevő hitelprogramokra van szükség - mondják a vállalkozások. Szerencsére akad jól működő példa ilyenre is, hiszen ki ne hallott volna a Széchenyi-kártya programról?

A gond azonban az, hogy sokan még mindig nem használják ki a konstrukcióban rejlő lehetőségeket. Pedig a program pontosan a kkv-k égető tőkehiányának enyhítését szolgálja. A Pénzcentrum.hu a 2011. május 3. és május 9. között cikksorozatot indít, amelyben a Széchenyi kártya programot igyekszik megismertetni a vállalkozásokkal. Számba vesszük, hogy pontosan mit is kínál a Széchenyi kártya, ki és milyen feltételekkel vehet részt a programban, milyen hitellehetőségeket nyílnak meg számára? Emellett lehetőség nyílik arra is, hogy olvasóink egy szakértőnek feltegyék azokat a kérdéseiket, amelyek leginkább foglalkoztatják őket a Széchenyi-kártyával kapcsolatban. Tarts velünk!

 

 

 

Címkék: