Fizetésképtelen vállalkozások, ahol még tart a válság

Pénzcentrum2011. április 28. 09:02

Még messze nincsenek kint a válságból azok a vállalkozások, amelyek nem exportra termelnek. A külső eladásra termelő cégeknél bekövetkezett trendforduló nem látszik a hazai piacra összpontosító vállalatoknál. Csak az első negyedévben 9939 fizetésképtelenségi eljárás indult, túlnyomóan ezeknél a cégeknél, amely meghaladja az egy évvel ezelőtti számot -írja a Napi Gazdaság.

Az első negyedévben 27 százalékkal magasabb 9939 fizetésképtelenségi eljárás indult vállalatok ellen az előző év azonos időszakához képest. A Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító szerint legfőképp hazai piacra termelő cégekről van szó, az export vezérelt vállalatoknál kétség kívül bekövetkezett trendforduló még nem jött el ezeknél a vállalkozásoknál.


A legkockázatosabb 3 iparág az Építőipar és a Kis- és Nagykereskedelem. Ezekben az iparágakban az eljárások aránya 10% fölött van. Ezeknek az eljárások több mint 50 százalékban végződnek végelszámolással. Czibor Zsolt, a Coface Hungary jogásza elmondta, hogy félő ezek az eljárások nem adnak megfelelő védelmet, gyakran nincs kézzelfogható megtérülés a hitelezők irányába.

Címkék: