A legendás magyar üzletlánc drámája: mi lesz a felszámolás után?

Pénzcentrum2011. március 7. 09:02

Felszámolást kért maga ellen a cégbíróságon a Vasedény nevet eddig bérlő VE-Falko Kft. - írja a Népszabadság.

Az 50-es években alapított, fénykorában még ezerháromszáz dolgozót foglalkoztató és csak Budapesten több mint száz üzletet üzemeltető Vasedény-hálózat lemorzsolódása a rendszerváltás után indult meg. A privatizációs folyamat és a Vasedény Zrt. felszámolása után a maradék üzleteket 1996-ban vásárolta meg egy befektetői csoport Vasedény Trade Kft. néven. A Vasedény Trade volt alkalmazottai alapították meg a Vasedény-Falkót (a későbbi VE-Falko jogelődje), amely üzletei jó részét bérelte és csak kisebb részben tulajdonolta.

A cég ambíciózus terveit azonban nem sikerült megvalósítani. A korábban másfél milliárd forint nettó árbevételt produkáló lánc 2009-ben már 31 millió forintos veszteséget termelt. 2009 második felétől katasztrofálisan, a korábbi szint harmadára esett viszsza a Vasedény-üzletek forgalma.

A VE-Falko várható felszámolása nem jelenti a Vasedény mint márkanév végét: azok az üzletek, amelyek tovább akarják vinni a bejáratott védjegyet, azok tovább használhatják - ennek meg is van az esélye, hiszen a VE-Falko felszámolása előtt létrehozott cégek vihetik tovább a boltokat.

 

Címkék: