Nem kivételeznek a multikkal: csökken a támogatásuk

Magyar Nemzet2011. február 8. 09:02

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakít azzal a korábbi gyakorlattal, miszerint az Európai Uniós átlagnál és a régiós országokhoz képest is magasabb arányban támogat nemzetközi nagyvállalatokat, írja a Magyar Nemzet.

Az új befektetési szerződésekben olyan, mindkét félnek előnyös feltételeket garantálnak, amelyek a korábbiakhoz képest csökkentik a multinacionális cégeknek juttatott támogatásokat. Csak az a multi kaphat támogatást, amely garantálja magyar beszállítók alkalmazását, a támogatás mértéke pedig annál magasabb, minél több hazai vállalkozást tud bevonni a termelésbe.

Azonban az állam munkahelyenként nem költene többet, mint 5 millió forint, és további feltétel, hogy a támogatásnak 5 éven belül meg kell térülnie.

A korábban megkötött szerződésekkel kapcsolatban Becsey Zsolt, a nemzetgazdasági tárca külgazdasági ügyekért felelős államtitkára elmondta, jelenleg kilenc szerződést vizsgálnak, és eddig összesen másfél milliárd forintot fizettettek vissza kedvezményezettekkel.

Becsey szerint a 10 százalékos társasági adókulcs mellett nem is érdemes újabb adóelengedést adni nagyvállalatoknak.
Az államtitkár azt is elmondta, idén már több mint 26 projekttel kapcsolatban folytatnak előrehaladott tárgyalásokat, ezek révén pedig legalább ötezer új munkahely létesül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: