Drákói szigor a Tokaji Borvidéken: megjárhatják az ügyeskedők

Pénzcentrum2010. szeptember 5. 14:02

Az idei szüret előtt még a tőkéken függő szőlőfürtöket is ellenőrizni fogják a Tokaj Kereskedőház Zrt. szakemberei - jelentette ki Kiss István, az állami tulajdonú társaság vezérigazgatója egy szőlőtermelők számára meghirdetett tolcsvai fórumon.

A vezérigazgató szerint azért van szükség erre a lépésre, mert a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt sok termelő nem tudta megfelelően elvégezni a növényvédelmi munkálatokat, így nagyon változó lett a termés minősége. Fertőzött fürtöket egyáltalán nem vesznek át, azoktól jobb, ha még a szüret előtt megszabadítják az ép tőkéket a gazdák.


Kiss István

A termést a cég szakemberei osztályozni fogják, a felvásárlást eszerint vezénylik majd le annak érdekében, hogy a különböző minőségű szőlők ne keveredjenek. A vezérigazgató kiemelte, hogy azt külön szankcionálják majd, ha valaki két réteg jó minőségű szőlő közé dugva megpróbálja átadni az eladhatatlan minőségű termését.

A szeptember 20-án kezdődő muskotályos szüreten 80 Ft-ot fizetnek a szőlő kilójáért, más korai fajták ára pedig 65 Ft/kg lesz (ezekért tavaly 70, illetve 60 forintot fizettek). A borvidék meghatározó fajtái, vagyis a furmint és hárslevelű átvételi árairól később születik döntés. A kereskedőház jelenleg 1800 termelővel áll szerződésben és idén összesen 90 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezik.

Tokaji: a mindennapok hungarikuma - interjú a vezérigazgatóval

Címkék: