Felszámolási rekord 2010 első félévében

Pénzcentrum2010. július 2. 12:32

Júniusban rekord beállítással 8877-re emelkedett az első félévben fizetésképtelenség miatt bedőlt cégek száma, így az év első felében összességében 15%-kal több cég felszámolását tették közzé, mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Júniusban 1682 felszámolási eljárás indult, ez mindössze 14-gyel marad el a mindenkori negatív rekordtól, és 40%-kal több, mint egy évvel korábban.

A cégstatisztika nem igazolja a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatos, utóbbi időben tapasztalható optimizmust. Júniusban 1682 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ezzel minden idők második leggyászosabb hónapja lett az idei nyárelő.

"Mindig hangsúlyoztuk, hogy a cégek számára a válság nem akkor ér véget, amikor növekedésbe fordul a GDP, mert az utóbbi időszakban megrendült likviditású vállalkozások ebből már nem tudják kivenni a részüket - mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Ássák a sírokat a cégtemetőben, pedig sok a feltámadás

Szerinte azok a vállalkozások, amelyek 2008-ig kedvező feltételek között részben hitelből növekedtek, zömmel felélték tartalékaikat, mert a csökkenő megrendelés állomány mellett az adósság törlesztése is gondot okozott. Erre kényszerű elbocsátásokkal és a kapacitások leépítésével reagáltak a megszorult társaságok, amelyek így most nem tudják kivenni a részesedésüket a növekedésből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A rendkívül pozitív külkereskedelmi statisztika azt támasztja alá, hogy főleg a nagy exportőr cégeken alapul a megindult növekedés, és ennek kedvező hatása még nem érte el a KKV-k szintjét. Az első félévben összesen 8877 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 14%-kal több, mint 2009 első félévében volt. "Jól látszik, hogy a júniusi dinamika kilóg a nagy átlagból, ezért korai lenne azt mondani, hogy a korábbinál is rosszabb pályára állt a gazdaság, de az biztos, hogy a következő hónapokban is magas marad a bedőlések száma" - véli az Opten szakértője.

Júniusban 1107 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok saját elhatározásból, ez 10%-os csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A félév egészében azonban más a helyzet, a 7265 végelszámolás 8,5%-os növekedést jelent 2009 azonos időszakához képest. Csorbai szerint a júniusi alacsony értékből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de érdemes figyelni a következő hónapok statisztikáját, mert immár második hónapja több céget alapítanak Magyarországon, mint a megelőző év azonos időszakában.

Ez az igazgató szerint részben az ügyeskedők ismételt színre lépéséből adódik, de ha a növekedés üteme dinamikussá válik, az mindenképpen biztató jel lehet a jövőre nézve. A jelek szerint azonban erre még várni kell, júniusban ugyanis 3248 új céget jegyeztek be, ami mindössze 2,5%-os növekedés, a félév egészében pedig 22655 társaságot alapítottak, ami 5%-kal kevesebb, mint 2009 első felében.

Címkék: