Magyar Külgazdasági Szövetség: erősíteni kell a magyar exportot

Pénzcentrum2010. június 17. 16:02

Hat pontból álló intézkedéscsomagot javasol a kormánynak a Magyar Külgazdasági Szövetség. A szakmai szövetség szerint Magyarország világkereskedelembe való integrációja csaknem kizárólag multinacionális cégeken keresztül érvényesül. Továbbra is megoldatlan feladat maradt a hazai vállalkozások exportképességének kérdése. Ezért a jelenlegitől merőben eltérő, új szemléletű kormányzati intézkedéseket szorgalmaznak.

A Magyar Külgazdasági Szövetség, mint a döntő mértékben magyar tulajdonú, a nemzetközi munkamegosztásban is résztvevő gazdálkodó szervezetek szakmai szövetsége, az alábbi első intézkedéseket javasolja a kormánynak:

1. Az állami promóciós szervezetek (Eximbank, Mehib, ITDH, AMC) eszközrendszere kerüljön egycsatornás szervezés, irányítás és ellenőrzés alá.

2. Szükséges az Európai Uniós pénzek átcsoportosítása a termelő szféra területére kiemelten a hazai kkv-k innovációs és exportorientált termelésének növelését célzó támogatási programokhoz. A pályázati rendszert ennek alárendelten kell komplex fejlesztési csomagok létrehozásával, soron kívül átalakítani.

3. A Magyar Főnix program mielőbbi beindítása az Eximbank, a Mehib, az ITDH és az AMC bevonásával.
A magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehet a hazai kkv-k világgazdasági vérkeringésbe való bekapcsolása. Ehhez nyújthatnának hasznos és konkrét segítséget a felsorolt állami cégek közreműködésével alapított komplex tudásbázisú kereskedőházak, amelyek a magyar termékek és szolgáltatások egyedi és/vagy rendszerbe foglalt exportját segítenék elő olyan exportáló cégeknél, akik átvilágítás alapján megfelelő managementtel, termékkel, irányítási rendszerrel és már értékelhető export múlttal vagy arra alkalmassá tehető struktúrával rendelkeznek. A megfelelő növekedési potenciállal rendelkező, már bizonyított cégek esetében, ahol a növekedés gátja az alulfinanszírozottság illetve alultőkésítettség, a fenti állami cégek révén átmeneti tőkeemeléses rásegítés lehetőségét kell megteremteni a szerves fejlődést meghaladó növekedés és a regionális multi szerep betöltése érdekében.

4. Szükséges a Külgazdasági Tárcaközi Bizottság (KTB) létrehozása.
A KTB létrehozása, támaszkodva a szakmai szervezetekre, elősegítené az egységes vezetésű és egységes szemléletű szakmai irányítást, a színvonalas törvény előkészítést és a végrehajtás ellenőrzését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Javasolt a túlterjeszkedő állami bürokrácia leépítése, a szolgáltató jelleg erősítése, a közbeszerzési törvény és eljárási rend egyszerűsítése. Ugyancsak szükséges a földhivatali nyilvántartás, Céginformációs Szolgálat működésének nyilvánossá és átláthatóvá tétele, cégiratok kötelező használatának eltörlése, valamint közhiteles elektronikus nyilvántartás bevezetése.

6. A külkereskedelmi szakma becsületének visszaállítása, külkereskedelmi kultúra fejlesztése érdekében szükséges a kiemelt szakoktatási, továbbképzési programok hatékonyságának növelése, a munkaerőpiaci feltételek fejlesztése.

Címkék:
világkereskedelem, eximbank,