Kínai bóvligyárakban készül a matyóhímzés

Magyar Nemzet2010. június 14. 10:32

A nyári idegenforgalmi főszezonban megnő az érdeklődés a kézzel készült magyar népművészeti termékek iránt. A turisták zömmel az olcsóbb ajándékokat keresik. Kevesen tudják, hogy a szuvenírboltokban található magyar népművészeti termékként kínált áruk jelentékeny részét Kínában készítik.

A Magyar Nemzet cikke szerint a kínai kereskedők egy népi iparművész teljes kollekcióját felvásárolják, majd rossz minőségben, nagy mennyiségben, de olcsón terítik a másolatokat.

A turisták az olcsó bóvlit viszik, a drágább minőségi termékeket nehéz eladni. Ez az oka a kétes minőségű kínai másolatok terjedésének. A jelenség megfékezésére kevés az esély. Korábban a népi iparművészeket tömörítő háziipari szövetkezetek feladata volt a megfelelő színvonal fenntartása. A helyette működő Népművészeti Egyesületek szövetsége azonban már nem elég erős ahhoz, hogy gátat szabjon a "folkbóvli" áradatának.

Ráadásul háziipari szövetkezetek boltjai is eltűntek, így már a minőségi termékek beszerzése sem egyszerű. A megoldás egy védjegy bevezetése és elismertetése lenne itthon és külföldön egyaránt. Persze ez az erőfeszítés aligha vezetne eredményre, ha a védjegyhamisításnak nem sikerül gátat szabni.

Címkék: