Reménykedhetnek az alvállalkozók: új esély a pénzre

Pénzcentrum2010. március 29. 14:32

A körbetartozások és az elszámolással kapcsolatos viták nagyon gyakoriak az építőiparban Magyarországon. Ezért az alvállalkozási láncolat végén álló alvállalkozók sokszor nem jutottak hozzá az elvégzett munkájuk ellenértékéhez. A jogalkotó a 2009. október óta lépcsőzetesen hatályba lépő jogszabályváltozásokkal megkísérel tisztább viszonyokat teremteni a szerződést kötő felek között.

A változó szabályozás célja az alvállalkozók kifizetésének biztosítása - hívta fel a figyelmet a módosuló jogszabályokra Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr budapesti ügyvédi irodájának vezetője.

Az áprilistól hatályos szabályok alapján magánberuházások esetén is nagyobb értékű (5,1 millió EUR) építkezéseknél a megrendelőnek az építkezés (illetve annak egyes szakaszainak) megkezdése előtt előre át kell adni a vállalkozói díjat egy úgy nevezett fedezetkezelő részére. A fedezetkezelő pedig a teljesítések leigazolása esetén fizeti ki a megrendelőtől előre átvett összegekből a vállalkozókat. Így az elszámolás rendszerébe olyan elemek épülnek be, amelyek biztosítják, hogy a vállalkozók és az alvállalkozók az elvégzett munka után hozzájussanak a díjukhoz.

Más kérdés, hogy a megrendelők oldalán a garanciális elemek beépülése várhatón drágítja a projekteket, hiszen fedezetkezelő alkalmazása esetén a díjat "előre" át kell utalniuk; és a már átutalt összegekből pedig esetleges hibás vagy késedelmes vállalkozói teljesítés miatt díjlevonás már nem érvényesíthető, ezek legfeljebb utólag követelhetők a vállalkozóktól.

Szintén kérdéses, hogy a fedezetkezelő szerepének vállalására - tapasztalatok hiányában - mely pénzintézetek lesznek hajlandóak.

Címkék: