Dübörög a gasztrobiznisz

Pénzcentrum2010. február 8. 09:32

Néhány éve már hazánkat is elérte a gasztro-őrület: főzős műsoroktól kezdve, az újságokon, tanfolyamokon és elméleti képzéseken át, ma már szinte minden ága megtalálható. Szakértők egyszerűen csak foodpornónak nevezik az üzletágat - írja a Népszabadság.

A foodpornó kifejezés alatt, trendkutatók, a tévés főzőműsorokat, a főzőtanfolyamokat, az elméleti oktatásokat vagy épp az újonnan kitalált, innovatív szolgáltatásokat értik. Mindezért ráadásul sokan komolyabb összegeket is hajlandók kifizetni.

A gasztrobiznisz hazai beindulása nagyjából Stahl Judit műsorához köthető, aki hírműsorát otthagyva, főzőműsort indított, majd később bestseller szakácskönyveket, magazinokat adott ki.

Törőcsik Mária, a Fogyasztói Magatartás-kutató Intézet vezetője szerint a kulináris iparág hazánkban három-öt éve nyert létjogosultságot, és az utóbbi két évben vált igazán karakteressé. A népszerűség annak a jelenségnek is köszönhető, hogy a konyha megszűnt a nők kizárólagos felségterületének lenni.

A férfiak közül egy speciális csoport az extrém ízvadászoké, a többnyire harminc feletti férfiak ugyanis büszkék gasztroműveltségükre, keresik a különleges ízeket, és a mindennapokban is változatosan étkeznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A főzőiskolák is fénykorukat élik: a sikeresebbeknél akár több hónapos várólisták is kialakulnak, mivel nem csak magánszemélyek, de cégek is előszeretettel szerveznek főzéssel egybekötött csapatépítést.

A főzőtanfolyamokon részt vevők egy-egy ételt vagy egy komplett menüsort tanulnak meg elkészíteni. A tanfolyamok ára 8-12 ezer forinttól indul, szállodák, éttermek és élelmiszer-kereskedések is szerveznek "kurzusokat". Egyre nagyobb divat tanfolyamra szóló utalványt ajándékozni, de a közös főzés csapatépítő tréningként is jól működik. A főzőiskolák rendezvényeinek közel felét a céges megrendelések teszik ki. Feltűntek azonban a társkereső főzőtanfolyamok egy főzőiskola és egy társkereső portál együttműködésében.

Címkék: