Nagy visszaesés után lendülhet fel újra a termelés Győrben

Pénzcentrum2010. január 14. 10:02

Bár a magyarországi autópiac közel 60%-os zuhanásához képest sokkal visszafogottabb visszaesést szenvedett el a győri Audi-gyár, de azért még így is hatalmas pofont kapott az egység. Ennek ellenére a vezetőség és a márka bizakodóan tekint a jövőbe.

Nemcsak a válság miatt visszaesett fogyasztói kereslet, hanem a Volkswagen csoport Kínában felépített motorgyárainak is köszönhetően esett tavaly mintegy 27%-kal a győri Audi gyár motortermelése. A két évvel ezelőtti 1,9 millió motor helyett 2009-ben már csupán 1,38 millió darab motort gyártott a négykarikás személygépkocsikba és a társmárkák járgányaiba a magyarországi üzem.

A motorgyártásnál is jobban csökkent az összeszerelt Audi sportkocsik darabszáma a magyarországi gyárban, ezen a területen mintegy 45%-os volt a visszaesés - írja a Világgazdaság.

A gyár létét azonban veszély nem fenyegeti, és tizenegy új motortípus bevezetése garantálja a majd hatezer fős dolgozói gárda munkahelyének biztonságát - nyilatkozta Thomas Faustmann az Audi Motor Hungária ügyvezető igazgatója.

Ezt látszik megerősíteni az a tény is, hogy a romló eladási mutatók ellenére több mint 180 millió euró értékű új beruházást hajtott végre az Audi Győrött, amivel összesen 3,8 milliárd euróra emelkedett az 1993 óta Magyarországra hozott Audi-beruházások összege.

Címkék: