A kínai piacok titkai: ki felel a bűnös milliárdokért?

Pénzcentrum2010. január 4. 08:47

Becslések szerint a köznyelvben csak kínai piacokként ismert szabadtéri árusítóhelyeken évente milliárdos nagyságrendben értékesítenek hamisított árukat, de Magyarország pekingi nagykövete szerint nem a kínai árusok hibája, hogy virágzik a feketekereskedelem -írja a Magyar Nemzet.

A hamisított, bizonytalan eredetű termékek gyakorlatilag ellenőrzés nélkül áramlanak be Magyarországra, gyakran továbbjutnak a hagyományos bolti kereskedők polcaira, vagy jutnak tovább adómentesen az unió más piacaira. Magyarország és Kína külkereskedelmi forgalma 1998 és 2008 között összegben mintegy tizenhétszeresére nőtt.

Magyarország pekingi nagykövete szerint nem a kínai árusok hibája, hogy virágzik a feketekereskedelem a távol-keleti portékát kínáló hazai piacokon. Kusai Sándor véleménye szerint e területen gyenge a vám- és az adóhivatal tevékenysége, mivel legfeljebb időnként és alkalmi akciókban csapnak le a "kínainak" nevezett piacokra.

Az adóhivatal szóvivője is leszögezte egy józsefvárosi razziát követően, hogy a piacon lopott és hamis áruk tömkelegét kínálják a kereskedők, akik gyakran feketén foglalkoztatják alkalmazottaikat, s nem adnak számlát.

A vám- és pénzügyőrség szóvivője szerint ugyanakkor rendszeresen ellenőrzik a szóban forgó piacokat és a közelükben lévő raktárakat.

Címkék: