A VPOP ügyel 2010-től a fémhulladék kereskedelemre

Pénzcentrum2009. december 18. 09:15

Megszületett a december 16-i kormányülésen a Fémtörvény végrehajtási rendelete, amely tisztázza a hulladékfeldolgozással foglalkozó vállalkozások által régen várt részletszabályokat.

A Fémtörvény (2009. évi LXI. törvény), és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, melyet követően a jogszabály által megjelölt fémkereskedelmi tevékenység csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában végezhető. Fémkereskedelmi hatóságként a Kormány a Vám- és Pénzügyőrséget jelölte ki.

Korábban: Szigorodnak a vasazás szabályai - Kérdőjelek a levegőben

A fémkereskedelmi hatóság végzi a Fémtörvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyezési-, ellenőrzési- és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat. A Fémtörvény ugyanakkor nem tartalmazta az engedélyezési eljárás lefolytatásának részletszabályait, különösen a biztosíték nyújtására vonatkozó előírásokat. A biztosítéknyújtásra vonatkozó alapelv, hogy a tevékenységi biztosítékot fix összegben kell nyújtani, ugyanakkor azt a fémkereskedő a biztosítéknyújtási képességének megfelelően teljesítse, így bizonyos feltételek megléte esetén külön kérelemre mérsékelhető a biztosíték összege. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le.

Az engedélyezés kapcsán hangsúlyos, hogy a Fémtörvény 2010. január 1-jétől az engedélyezési eljárás lefolytatására átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelmi tevékenység 2010. január 1-jétől is végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül, feltéve, hogy a Fémtörvény szerinti fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet a Fémtörvény kihirdetésekor (2009. június 29-én) érvényes működési engedéllyel / telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtja. E tevékenység az engedélykérelem jogerős elbírálásáig, de legkésőbb 2010. április 1-ig végezhető engedély nélkül.

A Kormány döntött a Fémtörvényben meghatározott adatszolgáltatás rendjét és az adatok körét illetően is, mely szerint kizárólag elektronikus úton sor kerül napi, illetve havi (összesítő) adatszolgáltatásra is. Az adatszolgáltatásra a Vám- és Pénzügyőrség honlapján térítésmentesen hozzáférhető és letölthető nyomtatványkitöltő programmal kerülhet sor a fenti átmenet lejártát követően.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az engedélyezés és adatszolgáltatás, ellenőrzés szabályai szorosan illeszkednek a Fémtörvény céljaihoz, így a fő cél nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése, hanem visszaszorítani a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve az ezekből eredő fekete- és szürkegazdaságot - tájékoztatott a VPOP.

Címkék:
hulladékfeldolgozás,