Sztrájk! Karácsonykor megbénulhat a MALÉV!

Pénzcentrum2009. december 16. 16:36

A Malév pilótákat képviselő HUNALPA a mai napon bejelentette, hogy amennyiben nem kapnak 24,3%-os béremelést, határozatlan idejű sztrájkba kezdenek 2009. december 24-én reggel. A 24,3%-os béremelés az átlagos pilóta béren számolva fél millió forintot jelentene.

A Malév pilótáinak átlagos havi bére 2,2 millió forint, s nem ritka a 3 milliós havi jövedelem sem. A pilóták havi munkaidő keretük a 120 órát sem éri el, míg egy átlagos maléves munkavállaló munkaidő kerete 172 óra!

Miért pont december 24-e?
Nem csoda, hogy december 24-re időzítették a sztrájkot a MALÉV pilótái. A külföldi munkavállalók közül a legtöbben karácsony környékén utaznak haza a családjukhoz. Az ünnepek alatti késésekre és járatkimaradásokra az utasok is türelmetlenebbül reagálnak, így a pilóták is nagyobb nyomást tudnak gyakorolni a munkáltatóikra.

Egyébként nem a MALÉV pilótái lesznek az egyetlenek, akik megegyezés hiányában karácsonykor sztrájkolhatnak. Ha a British Airways sem tud megállapodni alkalmazottaival, akkor a brit cég járatai is leállhatnak december 24-e után.

"Rendkívül felelőtlennek tartom a pilóták sztrájk-bejelentését és irreális követeléseit, amikor a magyar nemzeti légitársaság és az egész magyar gazdaság kritikus időszakot él át, és nagyon komoly nehézségekkel küszködik. Mindeközben a tulajdonosok, a magyar és orosz kormány keményen dolgoznak a Malév tőkehelyzetének rendezésén, a munkahelyek megtartása érdekében. A sztrájkfenyegetés és a sztrájk viszont a légitársaság pénzügyi helyzetének sikeres rendezését áshatja alá. Teljesen elfogadhatatlan, hogy miközben Magyarországon a Malév pilótái a legjobban fizetett munkavállalók, további drasztikus béremelést követeljenek." - kommentálta a HUNALPA lépését Martin Gauss vezérigazgató.

Az irreális követelések azért is érthetetlenek mert, a légitársaság jelenleg 20 pilótával foglalkoztat többet a szükségesnél csak azért, hogy munkahelyeket védjen meg. Erről egyébként még a nyári figyelmeztető pilótasztrájkot követően született megegyezés. Az akkori sztrájkot egyébként a bíróság jogerősen minősített jogellenesnek.

A Malév legutóbb 2007-ben biztosított 10%-os béremelést a pilótáknak, amikor 20%-ról 30%-ra növelte a repülési átalányukat. A Malév pilóták repülési időteljesítménye egyébként ebben az esztendőben sem javult, vagyis a tavalyi szinten maradt, ami 720 repült órát jelent éves szinten. A Kollektív Szerződés 850 órát enged meg egy évben, míg nemzetközi szabályozás 900 órát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Malév vezetése a lehetséges sztrájk időzítését is rendkívül cinikusnak tartja, hiszen sok ezer ember legszebb ünnepét tehetik tönkre egy karácsonyra időzített munkabeszüntetéssel.

A Malév a tárgyalások során keményen törekedni fog arra, hogy a sztrájkfenyegetést elhárítsa és az ünnepi forgalmat biztosítani tudja.

Címkék: