Nem nászút, házasságmentés: turizmus másképp

Pénzcentrum2009. november 22. 16:04

A válság bizonyos ágazatokat különösen nehezen érintett, ilyen például a turizmus is: az idei szezonban a szállodák kihasználtsága jóval elmaradt a megszokottól, szinte mindenütt a világban. Indiában új receptet találtak ki a turizmus élénkítésre: a válófélben lévőkre építenek.

Bár Indiában 100 házasságból csak egy végződik válással, szemben például az USA-val, ahol minden második, a városban élő indiaiak körében szintén egyre gyakoribb a párok szakítása, köszönhetően elsősorban a munkahelyi és egyéb stresszhelyzeteknek.

Ez a trend egy egészen új iparágat hívott életre az ázsiai országban: házassági tanácsadó cégek, illetve weboldalak jöttek létre, mint például a secondhaadi.com (hindiül második házasság), ahol elváltak regisztrálhatnak, hogy második lehetőséget találjanak az életben a boldogságra. Erre Indiában főként azért van szükség, mert a válás szégyennek számít, épp ezért a hagyományos házassági tanácsadók meglehetősen ritkák.

A házassági, illetve válságkezelési tanácsadások egyik típusa az utazással egybekötött kapcsolatépítő tréning, ahol a párokat elküldik valamilyen egzotikus nyaralásra - amit általában valamelyik szülő, vagy barát szervez le nekik. Mielőtt elutaznának, találkoznak az utazás szervezőjével, illetve a kísérővel, akiről még véletlenül sem tudhatják meg, hogy tanácsadó. Az ő feladata, hogy az utazás során kényelmükről gondoskodjon, mellesleg észrevétlenül tanácsokat adjon bizonyos helyzetekben.

Számos utazásszervezőnek Indiában ma ez a tevékenység jelenti az üzlet felpörgetésének lehetőségét. Tavaly a mumbai terrortámadás, majd a sertésinfluenza kitörése sem segítette a turizmust: idén 30 százalékkal kevesebb forgalmat bonyolítottak, mint egy évvel ezelőtt - írja a Time magazin.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze az indiai utazásszervezők mindig is találékonyságukról voltak híresek: a gyógyászati turizmustól, a vallásos kirándulásokig minden lehetőséget meglovagolnak. Legutóbb Danny Boyle Oscar-díjas filmje, a Gettó milliomos után próbáltak Mumbaiba több látogatót vonzani.

Kérdés, hogy a tönkrement házasságokba vetett bizalom is olyan gyümölcsöző lesz-e, mint a korábbi ötletek. A siker nem kizárt, hiszen az indiaiak közül sokan házasság előtt is asztrológushoz, vallási vezetőhöz fordulnak tanácsért, vagyis a házasságot megmentő utazásvezető talán csak egy új szereplő ezen a palettán.

Címkék:
sertésinfluenza,