Európai szinten kiugróak a magyar bürokratikus terhek

Pénzcentrum2009. október 26. 09:02

Több milliárd eurós további költségcsökkentést eredményezhet az európai vállalkozásoknak, ha a tagállamok és az Európai Parlament folytatja a Bizottság felesleges bürokrácia leépítését célzó reformjait.

Az eddig 2009-ben elfogadott intézkedéseknek köszönhetően mintegy 7,6 milliárd eurónyi kiadást spórolhatnak meg az unióban működő vállalkozások. Az Európai Bizottság célja, hogy 2012-ig a harmadával, több mint 40 milliárd euróval csökkenjenek a gazdasági szereplők ügyintézéssel kapcsolatos kiadásai.

A terv sikeres végrehajtásához az szükséges, hogy a tagállamok és az Európai Parlament támogassa a többek közt az elektronikus számlázás megkönnyítését és a mikrovállalkozások számviteli kötelezettségek alóli mentesítést is tartalmazó intézkedéscsomagot. Ez jelentené ugyanis a legnagyobb, 30,7 milliárd eurós szeletet a napirenden lévő intézkedésekből - írja a Világgazdaság.

Mivel az ilyen jellegű terhek Magyarországon Európában a legmagasabbak közé tartoznak, ezért hazánkban is égető problémát jelent a vállalkozások életét megnehezítő bürokrácia. Miközben a cégek a hatóságok által előírt feladataik végrehajtására Európában átlagosan a GDP 3,5%-át költik egy évben, addig nálunk évente a hazai össztermék 6,8%-a folyik el ilyen célra a Magyar Iparszövetség adatai alapján.

Címkék: