Elképesztő! Itt nyaralunk néhány év múlva

Pénzcentrum2009. október 22. 12:02

Türkmenisztán, a volt szovjet köztársaság nagyra törő tervekkel állt elő: néhány éven belül igazi turistaparadicsom, a Kaszpi-tenger riviérája szeretne lenni.

Türkmenisztán turisztikailag nem a legelőnyösebb helyen fekszik: a közép-ázsiai ország Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját.

 


Az országban -mely1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága volt, Türkmén Szovjet Szocialista Köztársaság néven- néhány éve még dübörgött a szinte teljhatalommal rendelkező elnök, Saparmyrat Nyyazow, azaz a "Nagy Türkmenbasi" személyi kultusza. A 2006-ban meghalt vezetőre ma is lépten-nyomon szobrok, emlékművek emlékeztetnek.

A rendkívüli földgáz-és kőolajkészletekkel rendelkező állam most igazi turistaparadicsommá szeretne válni: A Türkmenbasi-ról elnevezett fővárosban már el is kezdődött az a projekt, amely során egy több szállodából -és kiszolgáló egységeikből- álló komplexumot építenek, a hírek szerint 5 milliárd dolláros -közel 900 milliárd forintos- beruházással.

Türkmenisztán szerényen a Kaszpi-tenger riviérája, vagy (a spanyol tengerparthoz hasonlóan) Costa del Sol-ja szeretne lenni, és fel akarja venni a versenyt a legjobb egyiptomi vagy tunéziai üdülőhelyekkel is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


A Kaszpi-tenger partján (ami földrajzilag nem tenger, hanem a Föld legnagyobb tava) néhány éven belül 60 szálloda (köztük 4-és 5 csillagosak) sorakozik majd egymás mellett, a legelegánsabb pedig egy mesterséges szigeten épül. A hotelek mellett szórakoztató-és bevásárlóközpontok és sportpályák is épülnek. Természetesen az arab országokból átvett divat szerint innen sem hiányzik majd a fedett sípálya, ami az 50 fokos nyári hőségben is üzemel majd.

 

Címkék: