Dagad a behajtási ügyek száma

Pénzcentrum2009. október 1. 09:17

A válság hatására jelentősen emelkedett, az első negyedévben a tavalyi duplájára nőtt az Euler Hermes Magyar Követelésbiztosító Kft. által követelésbehajtásra átvett ügyek értéke - mondta a társaság ügyvezetője. Hozzátette, hogy július végén már a tavalyi ügyszám 70 %-ánál tartottak, míg az átadott követelések értéke megközelítette a 2008-as összeg 80 %-át - írja a Napi Gazdaság.

Az iparági bontásban a legmeglepőbb, hogy az átvett ügyek 42 %-a a fuvarozással, szállítmányozással foglalkozó cégekkel kapcsolatos, csak minden hatodik kapcsolódik az építőiparhoz. Ezt magyarázhatja, hogy a követeléskezelő cégek a korábbi tapasztalataik alapján nem vagy csak kivételes esetekben vesznek át építőipari követeléseket, mivel a bedőlések miatt ebben a szektorban a legkisebb a megtérülés.

A cégvezető szerint a válság hatására jobban odafigyelnek a cégek a követeléseikre. Korábban jellemzően a 60 napon túl lejárt követelésekkel keresték meg a követeléskezelő cégeket, manapság már 40-45 napos kinn lévőségek is beérkeznek, mert még nagyobb a behajtás esélye. Az átadási hajlandóság növekedését a szakember szerint a szállítók romló likviditási helyzete is indukálta.

A cég tapasztalatai szerint az idei év első felében érzékenyebben érintette a megbízókat a követelések érvényesítésének elhúzódása. Meglepő ugyanakkor, hogy az év első felében viszonylag sok adós fizetett a tavaly indított felszámolási eljárás szorításában, a megszokottnál több követelést tudtak érvényesíteni a társaságnál.

Címkék: