Savanyú a szőlő - legalábbis a termelőknek

Pénzcentrum2009. szeptember 24. 10:32

Hiába a jó idő, a szőlősgazdák közül sokan aggódnak, hogy mi lesz az idei terméssel, egyre kevesebb magyar pincészet fizet ugyanis azonnal, ráadásul van, ahol tavalyi ár felét is jó, ha megkapják szőlőjükért - írja a Népszabadság.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az idei szüretről azt állítja, hiába termett jó minőségű szőlő, nincs rá vevő.

egyrészt a pincészetek először a saját szőlőjüket, majd a szerződött partnereikét viszik a pincébe, s csak ezután vásárolnak idegen termelőtől, másrészt a pincékben idén augusztusban a tavalyinál mintegy 800 ezer hektoliterrel több bort találtak, mint tavaly.

Mindemellett pedig még megnőtt az import is: Horváth Csaba szerint idén meglesz a 400 ezer hektoliter, ami pontosan négyszerese a 2004-es behozatalnak.

Idén a forró nyár miatt a vártnál kevesebb és soványabb a bogyó a fürtökön. De ettől még nem fizetnek többet a szőlőért. A bor egy része talán nem marad a termelők nyakán: az agrárkormányzat rövidesen lepárlási akciót hirdet százezer hektoliterre.

Címkék: