A támogatás a túléléshez kell!

Világgazdaság2009. augusztus 26. 08:32

Óvatosságra int Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azokkal a véleményekkel kapcsolatban, hogy egyes országok megkezdték a kilábalást a válságból. Meglátása szerint különböző mértékben érintette a világgazdaság egyes szereplőit a mostani hármas krízis, a pénzügyi-finanszírozási, a bizalmi és a reálgazdasági válság.

Egyfelől kevésbé sújtotta Indiát és Kínát, másfelől erőteljes hatással volt Írországra, a Baltikumra, Magyarországra, Német- és Olaszországra vagy az Egyesült Államokra. Mindezek alapján várható, hogy különböző és elhúzódó lesz a talpra állás is. "Vagyis tűnjenek bármennyire is biztatónak egyes jelek, én még nem beszélnék globális kilábalásról, ezért szigorú, költségtakarékos gazdálkodásra biztatnám az üzleti élet szereplőit" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a miniszter.

A gazdasági tárca vezetője arra számít, hogy az idén exportpiacainkon is megindul az a pozitív irányú változás, amely kedvező hatással lehet Magyarországra is. A világgazdasági változásokat követő szerepünk ugyanis azzal jár, hogy miként később tűntek fel a válság tünetei, úgy később mutatkoznak meg a talpra állás jelei is.

"Magyarországon az európai uniós támogatású programjainkat kívánjuk és próbáljuk felhasználni a válság kezelésére, ilyenek például a 4+1-es munkahelymegőrző csomagjaink, a kis- és középvállalkozásoknak 20 milliárd, nagyvállalatoknak 10 milliárd forintos kerettel" - közölte Varga István. Az Európai Bizottság és Magyarország között vita van a vállalkozások tőkeellátását szolgáló uniós Jeremie programról. "Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem válságkezelő program, még a krízis kirobbanása előtt indult el, ám Brüsszelnek is meg kellene értenie, hogy ma Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknak nem elsősorban a fejlesztésekhez, hanem az életben maradáshoz van szükségük hitelre, adott esetben uniós pénz formájában" - szögezte le a gazdasági tárca vezetője. Ebbe a folyamatba ismét be kell kapcsolódniuk a kereskedelmi bankoknak, hogy azt a funkciót, amelyet egy pénzintézetnek be kell töltenie a gazdaság működtetésében, ismét "olyan aktívan lássák el, mint a válság előtt, nagyobb felelősséggel akár".

Címkék:
jeremie program,