Itt-ott jó lehet még a cafetéria

Világgazdaság2009. július 21. 09:02

Annak ellenére, hogy a jövőben adó terheli a béren kívüli juttatásokat, a cégeknek 2010-től is megéri élni ezekkel a lehetőségekkel - legalábbis a Nexon tegnapi közleménye szerint.

Az Országgyűlés korábbi döntése szerint jövőre az adómentes természet- és pénzbeni juttatások adómentessége csaknem teljesen megszűnik, ám az általános, 54 százalékos adómérték mellett bevezetnek egy kedvezményes, 25 százalékos kulcsot is.

Előbbi többek között a hidegétel-utalványokra és a csekély értékű ajándékokra vonatkozik, utóbbi pedig az üdülési csekkekre, a melegétel-utalványokra, valamint a helyi közlekedési bérletekre. Ezek mellett kedvezményes adó terheli a munkáltató önkéntes pénztári befizetését, az iskolarendszerű képzés finanszírozását, valamint a iskolakezdési támogatást. Az elfogadott rendelkezések alapján adómentes marad a munkáltató által nyújtott kedvezményes számítógép- és internethasználat, miközben a munkaadó által biztosított lakáscélú támogatás adóterhet nem viselő járandóság lesz.

Korábban: Az utalvány megvonása helyett nem jár fizetésemelés

Az adóteher bevezetése ellenére a jövőben is érdemes megőrizni a cafeteria-rendszert. Főleg, hogy - 32 százalékos személyi jövedelemadóval számolva - ezekkel bruttó százezer forintos bérjellegű juttatás mellett több mint 50 ezer forintos megtakarítás érhető el havi szinten.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban: Az írmagját is ki kellene irtani a cafeteriának - Portfólió-vélemény

Címkék: