Leszakadóban a vidéki Magyarország

Világgazdaság2009. július 9. 09:32

Leszakadóban vannak Magyarország vidéki területei, egyre nagyobbak a különbségek a fővároshoz képest, ha a megyei rangsort tekintjük. Ahová nem vezet autópálya, ott nagyobb a lemaradás.

Az előző évvel összehasonlítva ugyan csak kis változások történtek, főként a megyei GDP-rangsorban, de ha a rendszerváltás óta eltelt időszakot tekintjük, már jelentős az átrendeződés.

Az egy főre jutó bruttó hazai termék értéke 2007-ben országosan 2 millió 534 ezer Ft volt, 7,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az ország hét régióját tekintve a területi különbségek kissé mérséklődtek az előző évhez képest, a régiók rangsora nem változott.

Továbbra is első helyen áll a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország: a teljes országos GDP közel felét, 47,1 százalékát itt termelik meg. A három vezető régió sorrendje a 14 éves múlttal rendelkező területi GDP-számítások szerint nem változott (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl).

Egyedül Nógrádban csökkent az egy főre jutó GDP a vizsgált év során. Ezzel tovább betonozta utolsó helyét a megyei rangsorban, amelyet korábban évtizedekig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tartott.

Címkék: