A leghülyébb gyerektáborok: szamurájka, kommandóska, kalózka

Orosz Márton2009. június 12. 05:55

A nyári szünet elsősorban a gyerekeké. Igaz, hogy a válság miatt nő a munkanélküliek száma, de sok szülőnek esélye sincs arra, hogy 1-2 hétnél többet töltsön csemetéjével. Épp ezért találták ki a nyári táborokat, amelyeknél manapság már alapkövetelmény, hogy tematikusak legyenek. A szervezők fantáziája pedig nem ismer határokat. Sajnos.


Mesélünk és jó sokat kalózkodunk

"Idén nyáron is várunk Benneteket ovis és kisiskolás táborainkra, immár 3. éve. Lesz megint Királylány-, Lovag - és Bosziképző, de kitaláltunk izgalmas detektíves, kalózos és varázslatos tündéres, kőkorszakis táborokat is." Hangzik az egyik táborszervező, a Bilimbo reklámszlogenje. A napközik ára 24 500 forint/hét. Kedvcsináló gyanánt íme egy-egy tábor leírása:

Királylány- és Lovagképző

Királylányoknak: királylányos mese, korona-, varázspálca- és királylányos jelmezkészítés, színezés, rajzolás, gyöngyözés, fűzés, hímzés, királylánytáncolás és virágfonás.

Lovagoknak: lovagos mese, kard-, sisak-, pajzs- és jelmezkészítés, homokszobrászat, furfangos rejtvények, hétpróbás lovagi torna és rókavadászat.

Detektíves

Várunk mindenkit, aki szeretné kikutatni az elveszett varázsládikó titkát. Segítségünkre lesz ebben Berci, a Nyárs utcai nagy vörös kerti macska, ...és persze a gyerekek. Titkosírás, kódfejtés, ujjlenyomatok, nyomozási praktikák...

Kalózos

Aki nem fél a kalózkodástól és kiállja Feketeszakáll kalózpróbáját, annak köztünk a helye. Készítünk fegyvert, halálfejes zászlót, kalózkalapot, ismerkedünk a tengerek világával, rajzolunk, mesélünk és jó sokat kalózkodunk.

Boszi- és varázslóképző

Seprű, süveg, bájital és varázsbot készítése, szülőbűvölő varázsreceptek, gyufatrükkök, kártyajátékok, seprűlovaglás, békaugráltatás, átváltozós játékok. Pénteken minden résztvevő hazaviheti boszi- vagy varázslójelmezét és boszi/varázslevelét, amennyiben kiállja a boszi- és varázslópróbát.


Angyalbőrben: a fegyelem, a szórakozás és a bátorság jegyében

Június végén tartják Mogyoródon a Military tábort, ahova orvosi vizsgálat (és 35 ezer forint befizetése) után juthat a gyerek.

A szervezők szerint náluk nincs túlélőgyakorlat, erőltetett menet vagy szöcskeevés. "A táborlakók a hét elején játékos formában ismerkednek a katonai, biztonsági és katasztrófavédelmi eszközökkel, addig a hét második felében már a frissen megszerzett ismereteket a gyakorlatban használják. Igazi csapatmunkát igénylő harcfeladatokat hajtanak végre, hogy a többiek előtt is megmutathassák mennyire talpraesettek."

Idézünk a programleírásból:

"...A táborlakók éppen az esti lefekvéshez készülődnek, amikor megszólal a sziréna. Többen elkezdenek öltözködni, amikor kiderül, hogy a másnapi reggelit szállító gépkocsi személyzetét túszul ejtette az ellenség. Ki kell szabadítani őket! A szabadító akció résztvevői elemlámpa fényében pakolásszák felszerelésüket a terepjárókba, mert kiderült a tábor áramellátását is megrongálta a kék csapat..."

"...Reggeli közben jön a hír: A falu határában felborult egy ismeretlen vegyi anyagot szállító teherautó és a fortyogó sárga folyadék a közeli patak felé folyik.  A helyszínen derült ki, hogy a roncsok között hamis pénzt rejtő zsákok lapultak, a sofőr pedig egy nemzetközi bűnbanda tagja..."

Az alábbi kedvcsináló videó pedig magáért beszél:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szervezők a hirdetésben kiemelik, hogy a táborozók csak hatástalanított fegyvereket használhatnak.

Ha lenne még csemeténknek fölös energiája, nyugodtan küldjük el Győrújbarátra, a 2009-es Kölyök Kommandós táborba.

"A hét minden napján különböző feladatokban próbálhatják ki magukat a gyerekek. A túrázástól kezdve, céllövészeten át, a csoportos ügyességi versenyeken keresztül. Megismerkednek önvédelmi fogásokkal, alpin technikákkal, az álcázás, és lopakodás rejtelmeivel. A programok többsége a kitartásról, a fegyelemről, figyelemről, és a sportról szól, ami a gyerek fejlődését szolgálja, mint az iskolai tanulás, mint a szülők iránti tisztelet, mint a társadalmi beilleszkedés területén."


Szamurájok Délegyen

A Harcművészek A Gyermekekért Alapítvány a Távol-Keleti Harcművészetek Egyesületének támogatásával idén biztosan nem, de 2010 nyarán nagy valószínűséggel ismét szervez önvédelmi tábort 6-18 éves gyermekek részére Délegyházán, a IV. tó mellett.

Érdekesség, hogy a tábor nevét a korábbi Gyermek Önvédelmi Tábor helyett Karsai János 4. danos mester javaslatára 2004-ben Szamuráj Önvédelmi Táborra változtatták. A tábor fő szervezői a szamurájok harci technikai és lélektani útját tanulják és tanítják.

Mint írják, "célunk játékos formában betekintést adni a gyermekeknek a harcművészetekbe. Bemutatóink, előadásaink, tanfolyamaink tapasztalatai alapján gondoltunk először egy ilyen tábor megszervezésére, látván, hogy a fiatalok nem ismerik az igazi értékeit, mondanivalóját a budonak. A filmekből, a moziból merítenek, és ez által hamis képet alkotnak ezekről a dolgokról."


A foglalkozásokon alkalom nyílik kipróbálni a szamurájok fegyvereit és belelátni az ösztönös védekezés hatékonyságába. Sokféle önvédelmi technika elsajátítására adódik lehetőség, pl. szabadulástechnikák, esések és tompítások, ütések, rúgások, védések, dobások.

Mudrák a vaisnavizmus szülőföldjén

"Az ötnapos gyerektábor vezérfonala az indiai odisszi tánc, mint mozgáskultúra. A játékos, képességfejlesztő táncoktatás mellett, életmódbeli, kulturális, kézműves és ismeretterjesztő foglalkozásokkal segítjük a résztvevőben a környezettudatos szemlélet fejlődését." - írják a szervezők.

A programok elég kecsegtetően hangzanak, hiszen nincs olyan gyerkőc, aki nyaranta ne vágyna egy kis mudrázásra: "Öt nap alatt játszva tanulunk olyan egyszerű gyakorlatokon keresztül, amelyek az indiai nevelésben, már évezredek óta jól beváltak. Az indiai tánc gyakorlatai fejlesztik a ritmusérzéket, mozgáskultúrát, a mudrák (kéz és szemgyakorlatok) a kézügyességet. Az izolált mozgás megtanít a koncentrációra, és fegyelemre, míg a jóga segítségével megtanulunk lazítani, kikapcsolni is."


A tábort Nandafalván, a "magyarországi vaisnavizmus szülőföldjén" rendezik.

Címkék: