Hív a vasút: a gázolaj felét ellopják a mozdonyokból

Magyar Nemzet2009. május 22. 09:32

Hatalmas mennyiséget, a gázolaj közel felét ellopják a mozdonyokból a magyar vasútnál, ami évente durván ötmilliárd forintos kárt jelent - állítják megbízható forrásokra hivatkozva szakértők.

Ha fény derülne a lopásra, közel egymilliárd forint áfát kellene utólag befizetni a MÁV-nak vagy egyik leányvállalatának. Az illetékes vasúti cég szerint sikerült visszaszorítani a lopásokat.

Több mint 12 milliárd forintot fordított 2006-ban a MÁV a dízelmozdonyok üzemanyagának megvásárlására, ám félő, hogy ennek a mennyiségnek csak nagyjából a fele hasznosul arra a célra, amire szánták - mondta el a Magyar Nemzetnek egy szakértő.

Éppen a lopások visszaszorítására dolgozták ki a GPS-es helymeghatározóval kombinált fedélzeti számítógéprendszer alkalmazását. A berendezés rögzíti, illetve egy központba továbbítja a mozdony aktuális helyzetét, sebességét, energiafogyasztását, de még a főtengely fordulatszámát vagy a kerekek méretének változását is. Csak egyetlen paramétert nem képes pontosan figyelemmel kísérni a rendszer, és ez a gázolajtankban lévő üzemanyag mennyisége.

Címkék: