Herz és Gyulai: dráma a húsiparban

Pénzcentrum2009. május 19. 08:32

A hazai élelmiszeripar legnevesebb vállalatai drámai napokat élnek. A Gyulai Húskombinát Zrt.-nél a cég működésének finanszírozási gondjai miatt kizárólag a piacvezető márkák gyártására koncentrálnak, míg a Herz Szalámigyár Zrt.-nél mára ennél is jóval súlyosabbá vált a helyzet.

A több mint 120 éves múlttal rendelkező cég termelése és működése finanszírozási problémák miatt az elmúlt hetekben ellehetetlenült, majd a napokban felszámolási eljárást kezdeményeztek a cég ellen.

A Népszabadság információi szerint a Herz egyik beszállítója adta be a kérelmet, egy körülbelül kétmillió forintos, ki nem fizetett számla miatt. Nagy Endre, a társaság vezérigazgatója elmondta: valóban érkezett egy felszámolási kérelem, és ma lejár a 15 napos fellebbezési határidő. Ez ellen fellebbezést nem nyújtottak be, így ettől kezdve csak a bíróságon múlik, mikor kezdődik meg a felszámolási folyamat.

A napokban ugyanakkor megélénkült a tárgyalás az élelmiszer-ipari társaság és egyetlen hitelezője, a CIB Bank vezetése között. Ezeken rendre el is hangzott, hogy a pénzintézet szeretné elkerülni a felszámolást, ám a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat ennek ellenére továbbra sem biztosítják.

A vállalat vezetése sok reményt most már azon 30 milliárd forintos állami hitelcsomaghoz sem fűz, amelyet kifejezetten a nehéz helyzetben lévő élelmiszer-ipari vállalatok megsegítésére szánnak. A Gyulai Húskombinát támogatásáról is hamarosan dönt a munkaügyi tárca.

Címkék:
gyulai húskombinát,