NFÜ: Csoportosítsák át a 4-es metró uniós forrásait!

Orosz Márton2009. május 14. 10:32

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy esetleges későbbi visszafizetési kockázat elkerülése érdekében a 4-es metró projekt uniós támogatási forrásainak pénzügyi átcsoportosítását javasolja, illetve ennek lehetőségét vizsgálja az Európai Bizottság szakértőivel.

Tekintettel arra, hogy a 4-es metró projektnél a 2004-2005 év során lebonyolított közbeszerzési eljárások esetében több alkalommal is alkalmaztak meghívásos, tárgyalásos eljárásokat - melyek az azóta folytatott uniós projektértékelések gyakorlatában a közösségi elvárásokkal ellentétesnek, illetve nem teljes összhangban levőnek bizonyultak -, az NFÜ azoknak a szerződéseknek az értékét, melyek ilyen eljárások alapján léptek hatályba, a benyújtott uniós támogatási kérelemből kiemelné, ezzel nullára csökkentené a bizottsági felügyeleti ellenőrzéseken a forrásvisszafizetési rizikót.

2009. elején az első, általánosságban a közbeszerzésekkel kapcsolatos EU-s észrevételek megérkezése után - a jövőbeli hasonló problémák elkerülése érdekében -, az NFÜ elnöke haladéktalanul levélben szólította fel a lehetséges projektgazdákat, kedvezményezetteket, hogy az uniós elszámolhatóság kockázatának minimalizálása érdelében - hivatkozással az Európai Bizottság gyakorlatára - nem javasolja azokat az eljárásokat alkalmazni, melyek a lehető legszélesebb alapú versenytárgyalás követelményének nem felelnek meg. A levélben az NFÜ kifejezetten kérte, hogy az elkövetkezőkben a projektgazdák kerüljék a tárgyalásos eljárásokat, illetve 100 százalékos biztosítékot vár el annak alkalmazása esetén.

A 4-es metró projekt esetében alkalmazandó pénzügyi korrekció mértékéről az NFÜ jelenleg intenzív tárgyalásokat folytat az EU Bizottság illetékeseivel. Egyidejűleg az NFÜ a fentiekkel összefüggésben arra is elkészíti javaslatát, hogy Magyarország hogyan tudja az EU-s forrásban rendelkezésre álló teljes keretet maximális hatékonysággal kihasználni.

Címkék: