A nyuszin bukott 41 milliárdot a fapados

Pénzcentrum2009. május 6. 11:02

Óriási veszteséget könyvelhetett el a világ egyik legnagyobb fapados légitársasága: az easyJet 130 millió fontos veszteséggel számol az elmúlt fél évben. Az ok: túl korán jött a húsvét.

A légitársaság vesztesége elsősorban az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva tűnik durvának: 2007- 2008 azonos időszakában 48,8 millió font (15,7 milliárd forint) veszteséget könyvelhetett el a cég, míg az elmúlt félévben közel 130 millió fontos, azaz 41,7 milliárd forintnyi hiánya volt.

A társaság menedzsmentje szerint a veszteség óriási növekedése elsősorban az üzemanyagköltségek emelkedésének volt köszönhető, ráadásul idén a tavalyihoz képes később kezdődött -az utazások szempontjából kiemelten fontos - húsvéti szezon.

Ugyanakkor a cég vezetése bizakodó: azt remélik, az idei nyári szezonban megnövekszik a kereslet a diszkont légitársaságok iránt, így nyereséggel zárhatják az évet.

Andy Harrison, a társaság ügyvezetője szerint az easyJet pénzügyileg továbbra is stabil, és őrzi piaci részesedését. Ezt az is bizonyítja, hogy az elmúlt fél évben 2,9 százalékkal, 19,4 millióra nőtt utasaik száma.

Címkék: