Sanyarú helyzetben a kkv-k: a kényszervállalkozóból könnyen munkanélküli lehet

Magyar Hírlap2009. április 22. 08:30

A magas adóterhek, a megszorítások és a válság egyéb hatásai miatt a költségtakarékosság döntő szempont lett a magyarországi kis- és középvállalkozói (kkv) szférában.

Sanyarú helyzetük ellenére ugyanakkor szinte egyetlen szektorként nem a létszámcsökkentést, hanem a létszámstopot helyezik előtérbe - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tanácsadó osztályának felméréséből.

"Több mint 900 000 kkv van hazánkban, egytől egyig biztos adófizetők. Ők a leginkább sanyargatott kör, így érthető, hogy a költségek csökkentéséért próbálnak harcolni. A takarékoskodás a tanácsadás és a továbbképzés rovására történik" - mondta Drimál István, a kamara alelnöke.

Az elnök szerint továbbképzés, felkészülés nélkül sokkal nehezebb lesz betörni a válság után az újra megnyíló piacokra, ezzel hazánk ismét lemaradhat a nemzetközi versenyben. A kamara ezért a felnőttképzések akkreditációs folyamatainak és adminisztrációjának egyszerűsítését javasolja.

Azért is szorgalmazzák ezeket az intézkedéseket, mert a munkanélküliség várhatóan már az idén elérheti a 10-11 százalékos szintet hazánkban. Az elnök úgy véli, hogy az új munkanélküliek túlnyomó része kényszervállalkozók közül kerülhet majd ki.

Címkék: