A gyáriparosoknak tetszik Bajnai csomagja

Pénzcentrum2009. április 20. 16:30

A miniszterelnök által április 19-én közzétett intézkedések jelentős részben egybeesnek a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által javasolt válságkezelő lépésekkel. Az MGYOSZ szerint a jelenlegi helyzetben a gazdaság stabilizálása érdekében elkerülhetetlenek a társadalmi feszültség fokozódásával is együtt járó kiadáscsökkentő lépések.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége egyetért a munkáltatói járulékok csökkentésével, illetve az adórendszer egyszerűsítését, a közszféra hatékonyabbá tételét, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát erősítő és a célzottabb szociális rendszer kialakítását szolgáló lépésekkel.

Az MGYOSZ ezzel együtt a jelenlegi kormányprogramban foglaltakon túl az élőmunkára rakódó terhek, és az állami újraelosztás további mérséklését tartja szükségesnek. Korábbi javaslataiknak megfelelően támogatják a kedvezményes ÁFA kulcs bevezetését, de fontosnak tartják az ide sorolt termékek és szolgáltatások körének (például turizmus) kiterjesztését az érintett ágazatok javaslatainak figyelembe vételével. Szintén kulcsfontosságú a gazdaság szereplői számára mielőbbi likviditás biztosítása részben a kereskedelmi, részben állami tulajdonú bankok révén. A gazdaságélénkítés érdekében az EU-forrásoknak a jelenleginél lényegesen nagyobb hányadát javasolják közvetlenül eljuttatni a vállalkozásokhoz.


Bajnai Gordon miniszterelnök és a kormány mindaddig számíthat az MGYOSZ szakmai támogatására a program következetes és határozott végrehajtásában, amíg ennek során a fenti szempontok érvényesülni fognak.

 

Címkék: