A Tesco is csak nyert a válságon!

Pénzcentrum2009. április 17. 09:30

A gazdasági válság bizony a világ legnagyobb nemzetközi márkáit is elérte, ami a londoni Brand Finance, a világ vezető márkaérték-vizsgálattal foglalkozó vállalatának idei évre vonatkozó ranglistájából is kitűnik. Krízis idején nem mindig a márkát nézik a vásárlók!

A márkaérték meghatározása az előző évi pénzügyi adatok és a következő évre vonatkozó előrejelzések alapján történik. A vállalat friss adatai szerint az ötszáz legértékesebb brand értéke 24 százalékkal esett az előző év 2,99 ezer milliárd dollárjához képest, ami óriási zuhanást jelez.

A világ legértékesebb márkája, amely a Coca-Colát taszította le a trónról, és három szintet lépett előre, az olcsó árairól elhíresült amerikai élelmiszerlánc, a Walmart, amely mintegy 40,6 milliárd dollárt ér, vagyis a teljes cégértékének több mint 17 százalékát a márkaérték adja.

A Coca-Cola bizony megszenvedte a válságot, és az emberek spórolását, akik ínséges időkben nyilván megelégszenek az olcsóbb szénsavas üdítőitalokkal is, így ma már csak a világ második legértékesebb brandje. A legnagyobb rivális Pepsi termékdiverzifikációs törekvései ellenére sem tud felzárkózni az élmezőnybe, sőt 17-ről a 21. helyre szorult vissza.

A harmadik helyre az IBM-nek sikerült feltornáznia magát, míg a negyedik helyre a Microsoft csúszott vissza, az ötödik helyen pedig a Google végzett, vagyis három cég IT szektorban tevékenykedő cég is szerepel a Top5-ben.

Ha a világ 20 legértékesebb márkáját tömörítő táblázaton végignézünk, azt látjuk, hogy túlnyomórészt amerikai cégek uralják, az 500-as lista összesített márkaértékének 44 százalékát az USA adja, az első hat helyen egyetlen más ország vállalata sem szerepel.

Ugyanakkor az USA pozícióit gyengítik a feltörekvő országok márkái, az ötszázas listán ugyanis már 13 teljesen új ázsiai cégnév is szerepel idén. Japán összesen 55 céggel, Nagy-Britannia 38-cal, Franciaország szintén 38-cal, Németország pedig 34 vállalattal büszkélkedhet.

Ha ágazati bontásban nézzük, a top 10 márkák közül a legtöbb a telekommunikációs iparban tevékenykedik, szemben a tavalyi évvel, amikor még a bankok vitték a prímet, idén azonban a pénzügyi szektort képviselő cégek márkaértéke harmadával csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A válság, és a pénzügyi szektorba vetett bizalom megrendülése ellenére a Global 500-as listán mégis ez a szektor szolgáltatja a legtöbb vállalatot (77-et), majd a kereskedelmi cégek (56) és a telekommunikációs vállalatok (49).

A válság hatására ezidáig a kereskedelmi cégek szenvedték el a legkisebb veszteséget márkaérték vonatkozásában, hiszen egy év alatt mindössze 3 százalékot csökkentek. Nem véletlen, hogy a Walmart, vagy akár a McDonald's is több helyet előrébb tudott lépni a ranglistán, hiszen az élelmiszeren spórolni igyekvők bizony gyakrabban térnek be ezekbe az üzletekbe. Ez segítette hozzá a Tescot is, hogy bekerüljön a Top20-ba a tavalyi évhez képest.

A legnagyobb érvágás a biztosítótársaságokat érte, a top 10 biztosító cégek márkaértéke mintegy 41 százalékot zuhant egy év alatt. Szintén a gazdasági visszaesés szenvedő alanyai az olyan cégek, mint a Starbucks, a L'Oreal, vagy a Nike, melyek idén több helyezést vesztettek.

A legnagyobb bukást talán mégis a Citi szenvedte el, amely tavaly még a 10. helyen állt, idén azonban már csak az 54. legértékesebb márkának számít a világon.

Címkék:
walmart,