Lerohanták Miskolcot a szlovákok!

Pénzcentrum2009. április 16. 05:40

A Pénzcentrum értesülései szerint húsvét előtt készlethiány lépett fel a miskolci Auchan áruházban. Valószínűsíthető, hogy a tömeges felvásárlás mögött a szlovákiából érkező vásárlók állnak, akik még a hintaágy-párnákat is elkapkodták.

A húsvét előtti napokban több termékből -tartós fogyasztási cikkekből és élelmiszerekből egyaránt- készlethiány lépett fel a miskolci Auchan áruházban. A hipermarketből származó információink szerint az áruhiány hátterében az áll, hogy az alacsony forintárfolyam miatt tömegesen érkeztek a vásárlók Szlovákiából.

Az Auchan Miskolc egyik legújabb nagy bevásárlóközpontja, tavaly novemberben nyílt meg. Azóta a borsodi megyeszékhely és a környező települések egyik legfelkapottabb hipermarkete lett: forgalma szemmel láthatóan nagyobb, mint a város többi nagy üzletének, pedig Miskolcon Cora, Metro, és több Tesco is található. Elsősorban a szélesebb áruválaszték és az alacsonyabbnak tűnő ár lehet az Auchan fő vonzereje.

Valószínűleg hasonló okok miatt kedvelt a francia cég üzlete a Szlovákiából érkező vásárlók számára is. Egy hónapja az áruház azt közölte, szlovák nyelvű táblákat - tájékoztatókat, termékismertetőket - helyeznek ki, továbbá áprilistól terjeszteni fogják prospektusaikat Szlovákiában is.

Értesüléseink szerint elsősorban az akciós termékek fogytak el rendkívül hamar. Az április 8-ától érvényes katalógusban szereplő több áru már aznap hiánycikknek számított, például a 289 forintba kerülő 500 grammos Rama margarin. Sőt, kissé meglepő, de néhány óra alatt elfogyott a 6990 forintba kerülő hintaágy-párna készlet is -ez körülbelül 70 darabot jelent. Az áruházban azt a tájékoztatást adták, hogy akár 4-5 munkanapba is telhet, amíg pótolják a készleteket.

 


Az Auchan a múlt héten hirdette meg kerti-bútor akcióit, így vélhetően a háromnapos ünnepre készülve -és a kimondottan meleg áprilisi időjárásnak köszönhetően- vásároltak be sokan az ilyen termékekből.

Tulajdonképpen mindent itt vásárolnak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Tesco áruházaiban -elsősorban Esztergomban, Győrben, Mosonmagyaróváron és Miskolcon- is megugrott a szlovák és felvidéki magyar vásárlók száma, akik mindent visznek, de főként műszaki cikkeket, ruházati termékeket, élelmiszereket és vegyszereket.

Bár a vásárlók nemzetiségéről nem vezetnek statisztikát, a munkatársak közvetlen beszámolói, a parkolóban lévő szlovák rendszámú autók, és persze a forgalom növekedése mind erre engednek következtetni. Ráadásul a jelenség már nem csak hétvégén, de hétköznap is megfigyelhető.

Az üzemanyagtöltő-állomásokon is hasonló a helyzet: akár már egyetlen tankolásért is megéri meg átjönni Magyarországra, 50 kilométeres távolságból is. A határhoz közeli szlovák benzinkutaknál viszont szinte senki sem tankol - legkevésbé magyar sofőrök. Vannak olyan kutak, ahol 40-50 százalékos forgalomcsökkenéssel is számolnak az idei évre, talán csak a pénzváltással is foglalkozó helyeken jobb a helyzet.

Sőt, egyre több szlovák állampolgár gondolkozik el azon, hogy a határ innenső oldalán vegyen ingatlant: Mosonmagyaróváron, Rajkán vagy Dunakilitin egy tízáras (1000 négyzetméteres) telken fekvő új családi házhoz már 100-120 ezer euróért juthatnak hozzá a vásárlók. A Pozsonyhoz közeli szlovákiai falvakban ezzel szemben egy ilyen ingatlanért minimum 180 ezer eurót kérnek. Hasonló a helyzet az öregebb házakkal is, amelyek a Pozsonyhoz közeli magyarországi községekben 65-90 ezer euró közötti összegbe kerülnek.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta: az egyes -főleg az akciós termékekből keletkezett- hiány csak ideiglenes lehet, hiszen a gyártók és a kereskedők is felmérik a vásárlói igényt, és ahhoz igazítják a megrendeléseket. Ugyanakkor a főtitkár nem számít arra, hogy komolyabb hátrány érné a magyar fogyasztókat. Az ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy hosszú távon is megmarad az északról érkező vevők dömpingje, hiszen a szlovákiai kiskereskedők is mindent megtesznek a vásárlóerő otthon tartásáért.

Címkék: