Megmenekülhet a Berwin ruhagyár

Pénzcentrum2009. március 12. 13:00

Kedvezően bírálták el a Berwin Ruhagyár Zrt. vásárosnaményi gyárának pályázatát,így 411 millió forintos keret nyílt meg a cég illetve az ott dolgozók munkahelyének megmentéséhez -értesült a szon.hu.

A forrás tehát rendelkezésre áll, most már a társaság menedzsmentjén múlik, hogyan hívja le a támogatást - mondta szerdán a sajtó képviselői előtt dr. Legény Zsolt országgyűlési képviselő.

A korábban nyíregyházi gyárát bezáró, angol érdekeltségű cég az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által kiírt pályázaton nyerte el a fenti összeget. A program a négy órás munkaidőt kiegészítő bér- és járuléktámogatás mellett a képzés támogatására teremt lehetőséget egy éves időtartamra, ezért további egy évre vállal kötelezettséget a Berwin. Ez azt jelenti, hogy két évig nem bocsátja el dolgozóit - 570 munkavállalót érint a döntés.

Az OFA komplex támogatási programjában jelenleg 6,85 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelyet kimondottan a válság miatt nehéz helyzetbe került munkáltatók használhatnak fel. Csaknem 1 milliárd 300 millió forint munkahelymegtartó támogatás odaítéléséről döntött a kuratórium, az eddigi legnagyobb támogatás Berwin Ruhagyár Zrt. vásárosnaményi gyára nyerte el, a program keretében további három szabolcsi vállalkozás részesült támogatásban: a Nafém Kft., a Beregsiba Bt., és a Horváth-Tüzép Építőipari és Kereskedelmi Kft.

Piaci remények

Valóban ez volt a legfontosabb eleme a válsághatást kivédő csomagnak, de még vannak nyitott kérdések, ilyen például a helyi adózás, a dolgozói transzfer és a kistérségi összefogás. Az sem mellékes, hogy a nyíregyházi önkormányzat EU-s pályázata lehetővé teszi-e a guszevi volt gyárépületek megvásárlását - utalt lapunknak a válságkezelés összetettségére Kaska Zoltán, Berwin Ruhagyár Zrt. termelési igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elmondta: a ruhagyár intenzív piackutatásba kezdett, s ígéretes tárgyalásokat kezdett német, olasz és francia partnerekkel. Él a remény újabb megrendelések elnyerésére, de ehhez a partnereknek tetsző árat kell megjelölni, az árkalkulációkhoz viszont tisztán kell látni, hogy milyen költségek mellett folytathatják a termelést. A pályázati forrást szeretnék hasznosítani a gyártási mechanizmusok fejlesztésére, és a dolgozók szakképzettségének növelésére.

Címkék:
ruhagyár,