A jogosítvány megszerzését is támogatja a kormány

Pénzcentrum2009. február 23. 05:40

Kormányzati segítség a kis cégeknek is Kilenc programot indított a kormány a válság miatt veszélyeztetett munkahelyek megőrzésére és új munkahelyek teremtésére. Egyes módosítások már hétfőn hatályba lépnek, így akár a szakképzés és a jogosítvány is olcsóbb lehet.

A keresetpótló juttatás és a munkahelymegőrző támogatás szabályait is megváltoztatta a szociális és munkaügyi miniszter abban a rendeletében, amely a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról szóló alaprendeletet aktualizálta. A módosítások február 23-án lépnek hatályba.

A foglalkoztatási törvény alapján keresetpótló juttatás jár annak, aki részt vesz a munkaügyi központ által felkínált képzésben. A keresetpótló juttatás nem lehet kevesebb a minimálbér 60 százalékánál, és a maximuma a minimálbér összege. Az új rendelet azt írja elő, hogy az előbbi kereten belül magasabb juttatás jár annak, aki első szakképzésben vesz részt, vagy pedig olyan szakmát tanul, amely a munkaerőpiacon keresett, illetve egy vagy több 18 év alatti gyermeket egyedül tart el.

A munkaügyi központ kezdeményezheti olyan megállapodás megkötését, amelynek keretében támogatást ad az állam által elismert szakképzés, illetve a C, D és E kategóriás jogosítvány megszerzéséhez. Ehhez azonban a munkaadónak vállalnia kell, hogy a képzésben részvevőt már a képzés alatt, vagy pedig azt követően alkalmazza.

Az ilyen képzést, illetve az abban részvevővel történő munkaviszony létesítését a munkaadó is kezdeményezheti. A munkaadó a képzési díj 60 százalékát kaphatja meg támogatásként, a támogatás azonban 80 százalék is lehet akkor, ha a munkaadó cég kisvállalkozásnak minősül.

Változnak a munkahely-megőrző támogatás szabályai is: eddig nem kaphatott ilyet az a cég, amely a megelőző két évben már hozzájutott munkahely-megőrzési támogatáshoz. Az új szabály szerint az ilyenkor előírt foglalkoztatási kötelezettség lejártától számított fél évig nem kérhető újabb támogatás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egymásra épülő programok

Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal közösen hirdette meg egymásra épülő munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programjait, melyek célja, hogy megelőzzék a leépítéseket, de ha ez elkerülhetetlenné válik, akkor az érintett munkavállalók újbóli munkába helyezését támogatják.

Címkék: