Így készülnek az ikonikus őrségi, zselici fogások: a rég elfeledett receptek hódítanak a Balatonnál

HelloVidék2024. január 26. 08:03

Ahogy az ország minden tájegységén, vármegyéjében megtalálhatjuk az ikonikus helyi fogásokat, úgy Somogyban sem kell csalódnunk, hiszen megannyi egyedi finomság között csemegézhetünk - írja cikkében a HelloVidék. Milyen különleges alapanyagokból főztek a helyiek nagyszüleink, dédszüleink idejében, mi maradt meg a letűnt idők receptjei közül az utókor számára? - ennek jártak utána.

Somogyban népszerűek a gazdag levesek, ilyen például a különleges Mária halleves (balatoni halleves, azonban nem a halászlével megegyező módon készítik), vagy a zselici leves (vegyes raguleves csirkemájjal, borjú- és sertéshússal). A hagyományos paraszti konyhában is fontos szerepet játszottak az egyszerű, de laktató levesek: ilyenek a különféle tésztalevesek, aszaléklevesek, tejlevesek, a tormásleves, vagy a hajdinakásaleves (ennek mondhatni rokonétele az őrségi hajdinás vargányaleves), de más gabonafélékből is készítettek hasonló fogásokat (a hajdina egyébként jóval sokoldalúbb, ám ma már mellőzött gabonaféle, mint azt gondolnánk: készülhet belőle kása, gombóc, sőt, még rétes is). A főzelékek is népszerű hétköznapi ételek: ilyen például a tökfőzelék vagy a babfőzelék (a babot a térségben népiesen borsónak is nevezték).

A főételek között – mivel jelentős borvidéket találhatunk a térségben – gyakran találkozhatunk musttal vagy borral készített pecsenyékkel és más sertéshúsokkal, különféle káposztás egytálakkal, de nyúlhúsos ételeket is szívesen készítenek – ugyanígy halételek is gyakran szerepelnek a menün, hiszen mégis csak a Balatonnál járunk. Nem csak nevében különleges helyi étel az opresnya: egy olyan paprikás pogácsáról van szó, amit suhintott krumplilevessel szokás fogyasztani. Érdekes elnevezésű étel a bocspor is, ennek receptje a HelloVidék teljes cikkében olvasható.

Helyi édes és sós tésztaételek

Az egyszerű hagyományos ételek közé tartozik a törött bab (törött borsó), a lisztes terc vagy a dödölle (gánica), ha pedig valamilyen somogyi desszert után áhítozunk, érdemes számolni az izgalmas helyi rétesekkel (pl. hajdinarétes, kőtt rétes vagy tökös-mákos rétes) és bélesekkel (ilyen a csacskanica névre hallgató káposztás béles). Szintén egyszerű desszertek a repenyacska (kemencében sült kelttészta) vagy a különféle, lekvárral pettyezett (ezt macskatiprásnak is nevezték) prószák (a kukoricaprósza például nem csak nagyon finom, hanem gluténmentes is, ugyanúgy, ahogy a kölesből készült sütemények).

Fontos szerepe van a somogyi településeken a fent említett desszertek mellett a fánknak is, amelynek – ahogy az ország más részein is szokás – több típusát is előszeretettel készítik (pl. szalagos fánk, forgácsfánk). Régen a legtöbb háztartásban sütöttek dagasztott kovászos kenyeret, de emellett a különféle lángosok, például a langalló (vagy pompos) is gyakori vendégek voltak a család asztalán. Ünnepi alkalmakon a kukoris nevű fonott perec vagy a főtt-sült perec receptjei is előkerültek, de a diós, mákos kalácsok, patkók is közkedveltek voltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A receptekért kattints ide!

Címkék:
gasztronómia, gasztro, leves, megye, főzés, ételek, sütés, somogy, hellovidék, vármegye,