Megint messze vagyunk az élvonaltól: Budapesttől egy köpésre van a világ legjobb városa

Pénzcentrum2023. december 19. 19:04

Bécs hivatalosan is a legjobb, de legalábbis a legélhetőbb város a világon, míg Budapest csak a 172-es lista középmezőnyéig tudta felverekedni magát. Általánosságban elmondható, hogy csökkent a stabilitás a világban az idei évben köszönhetően a fegyveres konfliktusok hatásainak, és ahol rossz élni, ott idén egy kicsit még rosszabb volt. 

A világ nagyvárosainak életkörülményei mára szinte teljesen helyreálltak a covid-19 világjárvány okozta rombolás után - derül ki az EIU legfrissebb élhető városok indexéből- írja az economist.com.

Ebben összesen 173 város életkörülményeit vizsgálták öt kategóriában: stabilitás, egészségügyi ellátás, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra. Kiderült, az ázsiai-csendes-óceáni térség városai álltak helyt a legjobban. Az index azt is feltárja, hogy a nagyvárosokban valamivel jobb az élet, mint az elmúlt 15 évben bármikor.

Loading...

A felmérés célja az, hogy segítsen a vállalatoknak kiszámítani az ún. nehézségi pótlékokat az új - és esetleg kevésbé élhető - városba költöző alkalmazottak számára. Melléktermékként a felmérés egy pillanatképet is nyújt a városok állapotáról.

Bécs, a stabilitás, a kultúra és a szórakozás kiváló keverékével, valamint a megbízható infrastruktúrával öt év alatt negyedszer áll a rangsor élén. A második helyen Koppenhága van, egy nagyjából ugyanakkora méretű város, amely számos hasonló jellemzővel rendelkezik. Melbourne, amely korábban is a rangsor élén állt, a harmadik helyen végzett. Az első tíz helyezett közül kilenc kis- vagy közepes méretű; mind a tíz, sőt az első 50 város többsége is gazdag országban található. A nagyvárosok, ahol gyakori a bűnözés, zsúfolt és a sűrű, általában kevésbé jól teljesítenek. London - 12 helyet rontva az egy évvel ezelőttihez képest - a 46. helyen áll, New York pedig tíz helyet rontva a 69. helyen. Wellington és Auckland 35, illetve 25 helyet javított az egy évvel ezelőttihez képest; Hanoi 20, Kuala Lumpur pedig 19 helyet ugrott előre. Az életszínvonal idei emelkedésének fő oka az oktatás és az egészségügyi ellátás terén Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten elért, a járvány utáni javulás volt.

Budapest a tavalyihoz hasonló helyezést ért el, a 80. lett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sereghajtók

A lista alján Damaszkusz áll: több mint egy évtizede a legkevésbé élhető városa, Tripoli egy hellyel feljebb van, bár közel tíz ponttal magasabb eredményt ért el, mint a háború sújtotta szíriai főváros. Kijev, annak ellenére, hogy igyekszik megvédeni magát a háborútól súlyos következményeitől, szintén az utolsó tíz helyezett között szerepel. Az orosz bombázások miatt az infrastruktúrája a 100-ból 23,2 pontot ért el, ami a legalacsonyabb az egész indexben.

Az EIU felmérése által vizsgált öt kategória közül 2023-ban nagyjából csak a stabilitási pontszám csökkent, főként kelet-európai városoké, főleg amelyek közel vannak Ukrajnához. Máshol is romlott a stabilitás: Görögországban a sztrájkoló munkavállalók, a franciaországi nyugdíjtüntetések, valamint az izraeli és perui halálos összecsapások csökkentették a pontszámokat ezekben az országokban. Az infláció a következő évben a világ számos részén a stabilitási pontszámok további csökkenéséhez vezethet, és ezáltal ronthatja az általános pontszámokat.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2023

Egy olyan eseménydús, bonyolult és főleg nehéz év végén, mint az idei volt, érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkozni, hogyan is telt, hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben. 2023-ban csúcsokat döngetett az infláció: a fizetések hónapról hónapra kevesebbet érnek, miközben a szolgáltatások és a termékek ára az egekben. Ezen kívül továbbra is háború dúl a szomszédos országban, ahogy a Közel-Keleten is eszkalálódott a konfliktus. A pandémia ugyan hivatalosan is véget ért, ám a következményeit még sokáig fogjuk nyögni, az éghajlatváltozást pedig már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: elég csak kinézni az ablakon. Törökországot és Szíriát pusztító földrengések tarolták le, amiben több, mint 57 ezer ember vesztette életét. Ilyen körülmények között nehéz pozitívnak maradni.

Címkék:
Budapest, bécs, város, legélhetőbb, világ, élhetőség, stabilitás, városok, legélhetőbb városok,