Erre bezzeg lesz pénz a Balatonnál: ez kihúzhatja a magyar tengert a válságból?

HelloVidék2023. július 20. 08:13

Energiaügyi Minisztérium június elején jelezte a Balaton Fejlesztési Tanács felé, hogy a benyújtott forrásigény a klímaadaptációs fejlesztési célokra biztosítja az idei évre - írja a HelloVidék. A lap most a felhasználási célterületekről és a jóváhagyott támogatási területekről, a fejlesztési források felhasználásáról gyűjtött információkat a Balaton Fejlesztési Tanácstól, amely júniusi ülésén tárgyalta a kérdést.

Több mint 538 millió forint jut idén balatoni klímavédelmi fejlesztésekre a balatoni önkormányzatok számára - írja a lap. A klímaváltozás mértékét, hatását csökkentő települési fejlesztések támogatására szánt forrást az önkormányzatok pályázati úton nyerhetik el, amelyből a klímavédelmi intézkedésekkel összefüggő beruházásokat kell megvalósítani a magyar tengernél.

A felhívás célja olyan fejlesztések támogatása, amelyek központi eleme a klímaadaptáció, vagyis a természetességre törekvő, egyszerű megoldások megjelenése, amelyek közvetlenül növelik például a terület vízmegtartó és szén-dioxid elnyelő képességét. A gyakorlatban ez többek között zöldfelületek kialakítását, rehabilitációját, környezetbarát, elektromos közlekedési eszközök beszerzését és a használatukhoz szükséges töltőpontok kiépítését jelentheti. Erre a tanács döntése értelmében ezúttal 425 millió forint áll rendelkezésre.

A teljes cikk a pályázat részleteiről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
önkormányzat, Balaton, pályázat, turizmus, magyarország, klímaváltozás, önkormányzatok, fejlesztések, klímavédelem, klímaválság,