Már ezért is keményen büntetnek az Adriánál: rengeteg magyar nyaraló szalad bele a horrorcsekkbe

Pénzcentrum2023. július 3. 11:15

Rengeteg magyar veszi az irányt Szlovénia felé 2023 nyarán, ám a szomszédos országban van néhány olyan közlekedési szabály, amelyekre nem készülnek fel a magyar autósok. A magyar redőrség felhívja a figyelmet például arra, hogy tilos dohányozni olyan autóban, amelyben 18 éven aluli is utazik. Emellett a gyorshajtást is nagyon komolyan veszik.

Annak ellenére, hogy a szlovén tengerpart nagyon rövid, sokan mégis úti célnak választják. Ráadásul az ország tele van természeti szépségekkel, ahova akár pár napos kirándulás keretében is el lehet látogatni. Ilyen például a Bledi-tó, mely Budapesttől kocsival alig több mint 500 km. Viszont az, aki útra kel, jó, ha tisztában van néhány szabállyal - hívta fel a figyelmet a Police.hu.

A magyar rendőrség szerint az egyik ilyen az, hogy a Szlovén Köztársaság területén minden gépkocsi részére – belterületen is – kötelező a nappali fényszóró és minden rendelkezésre álló (első, hátsó) biztonsági öv használata.

Sőt, tilos dohányozni olyan járműben, amelyben 18 éven aluli is utazik.

A sebességhatárok személyautók számára Szlovéniában:

  • lakott területen 50 km/h,
  • azon kívül 90 km/h,
  • gyorsforgalmi úton – kék autópálya-táblával jelölik – 110 km/h,
  • sztrádán pedig – zöld autópálya-tábla – 130 km/h.

Ugyanakkor néhány sztrádaszakaszon 110 km/h a határ (pl. A5-ös, a magyar határtól Mariborig), az alagutakban pedig általában 100 km/h. Több autópályán is elhelyeztek kamerákat, illetve az alagutakban szinte mindenhol mérik a sebességet. A Trojane-hágónál, az A1-es sztrádán pedig átlagsebesség mérésére alkalmas készülékeket is telepítettek.

Utóbbinál fontos információ, hogy már kisebb sebességtúllépést követően is postázzák a büntetést a járműtulajdonosnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szlovéniában a gépkocsivezetőknél a megengedett véralkoholszint max. 0,05%, a kezdő vezetőknél (a jogosítvány megszerzése után két évig) 0,0%. Vezetés közben mobiltelefon csak kihangosítóval használható!

A szlovén abban is eltér a magyar matricarendszertől, hogy a szabályozás két díjkategóriát különböztet meg személykocsiknál a matrica esetében. 2A a díjkategória, ha az autó első tengely felett mért magassága legfeljebb 1,3 méter; 2B a díjkategória, amennyiben ez a magasság meghaladja az 1,3 métert

- húzták alá. Műszaki hiba esetén az 1987-es telefonszámon lehet segítséget kérni a Szlovén Autóklubtól. A meghibásodott, sérült, elhagyott járműveket a leállósávról és a „segélyöblökről” (muravidéki autópálya) legkésőbb 2 órán, az autópálya parkolóiból pedig 72 órán belül el kell távolítani. A jármű elvontatása csak a DARS munkatársának jelenlétében történhet.

Címkék:
utazás, nyaralás, rendőrség, bírság, autópálya, kresz, büntetés, szabály, orfk, magyarok, szlovénia, autósok,