Hihetetlen, de igaz: ezeken a hazai vonalakon 160-al fognak menni a vonatok

Pénzcentrum2023. május 4. 09:15

Hamarosan a hazai belföldi forgalomban is lesznek olyan vasútvonalak, ahol akár 160 km/órás sebességgel járhatnak a vonatok.

Hamarosan a hazai belföldi forgalomban is lesznek olyan vasútvonalak, ahol akár 160 km/órás sebességgel járhatnak a vonatok, ezt írja a növekedés.hu. Ehhez természetesen sok helyen újra kell építeni a pályát, jelenleg 2803 kilométernyi pálya villamosított. A hálózat jelentős részén 100 vagy 120 km/óra az engedélyezett legmagasabb sebesség, de az elmúlt évek fejlesztéseivel az a cél, hogy egyre több és több helyen lehessen elérni a 160-as óránkénti sebességet.

Most egyetlen olyan vasúti pálya van, ahol engedélyezik ezt a sebességet: a Budapest–Hegyeshalom fővonal Tata és Hegyeshalom közötti - bizonyos - szakaszain engedélyezett a 160 km/órás sebesség, ami a Budapest és Bécs közötti vasúti közlekedést gyorsítja. A MÁV tervei szerint a jözeljövőben az alábbi vonalakon szeretnék elérni a maximális sebességet:

  • Püspökladány és Debrecen között 120 km/óráról 160 km/órára;
  • Százhalombatta és Pusztaszabolcs között 120 km/óráról 160 km/órára;
  • Aszód és Hatvan között 100 km/óráról 160 km/órára növelnék a legnagyobb megengedett sebességet.
Címkék:
utazás, máv-start, vasút, pályaudvar, sebesség, sebességmérés, sebességkorlátozás, hazai, gyorsvasút, máv start, vonatok, sebességhatár, vasúti menetrend, sebességtúllépés,