Osztrák árak a magyar topéttermekben: ennyibe kerül egy luxusvacsora Budapesten és Bécsben

Pénzcentrum2023. február 23. 10:16

A lakosság mellett a leginkább a vendéglátószektort sújtja az energiaárak elszabadulása valamint az élelmiszer-infláció: lassan tényleg megfizethetetlen lesz egy éttermi ebéd vagy vacsora. De mi a helyzet a fine dining éttermek esetében? Megnéztük, ott miképp alakulnak az árak, és összehasonlítottuk a bécsi és a hazai Michelin csillagos éttermek árszínvonalát. Túl nagy különbséget nem találtunk, sőt, van hogy olcsóbban kijön egy fullos vacsora a szomszédban, mint itthon.

Az élelmiszer-infláció és az energiaárak emelkedésének az egyik legnagyobb vesztesei, a lakosságon kívül minden bizonnyal a szolgáltatószektor, azon belül is a szállodák és az éttermek. Nem csoda, hogy szinte mindenhol árat emeltek, az éttermek költségeik is óriásiak. Mostanra ott tartunk, hogy lassan elviselhetetlenek az árak a vendéglátóhelyeken, de még mindig nem emelték meg annyival, amennyivel kellett volna. Ennek oka, hogy az étterem-tulajdonosok már nagyon óvatosan nyúlnak az árakhoz, mert az nagyban befolyásolja a keresletet. Bezárások folyamatosan vannak, de inkább a közepes szintű éttermeket fenyegeti nagyobb veszély, a magas szintű fine dining éttermek esetén, pláne Budapesten, ez kevésbé valószínű. Ráadásul ott más a befektetési hajlandóság: ők tovább hajlandóak fizetni a mínuszt - nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

De a komolyabb áremelést persze ők sem kerülhették el. Novemberben, amikor bejelentették az új Michelin csillagokat, megnéztük, mennyiért lehet enni Magyarország legjobbnak minősített éttermeiben, azonban az árakon azóta a fenti okok miatt a legtöbben kénytelenek voltak emelni.

De nem csak nálunk borsos az ára egy igazán jó vacsorának, hanem a szomszédos Ausztriában is: igaz, Budapesten 7, Bécsben 36 Michelin csillagos étterem van, ott nagyobb a választék, nagyobb a szórás. Az árak azonban nem tükrözik a két ország közti gazdasági különbséget, sőt.

A duplázók

Hasonlítsuk össze elsőként a két Michelin csillagos éttermeket. Bécs egyik leghíresebb helye, a Steirereck, mely a világ 50 legjobb éttermébe is befért, sőt, volt a lista 10. helyén is. Itt egy hatfogásos menü 185 euróba kerül (70 855 forint), a hozzá tartozó borsor pedig még plusz 36 300 forint, hét fogás 205 euró (78 500), borral még plusz 105 euró, azaz még 40 200 forint. Tehát a szerényebb vacsora 107 240 forintba kerül fejenként, az egy fogással gazdagabb pedig 118 730 forintba.  A másik bécsi duplázó, a Konstantin Filippou-ban a 8 fogás 260 euróba kerül, azaz 99 500 forintba, a hét fogás, 230 euróba, azaz 88 ezer forintba, borral együtt 151 200, illetve 134 ezer forint.

Itthon két csillagos a Platán Gourmet Étterem, ott a 12 fogásos menü 87 ezer forint, hozzá a borválogatás 39 ezer, összesen tehát 126 ezer, a 10 fogás 79 ezer forint, hozzá a bor 32 ezer, összesen tehát 111 ezer forint. A szintén duplázó Stand Étteremben a hat fogás 69 ezer + 28 ezer, azaz 97 ezer forint, a 8 fogás 74+39 ezer, tehát 113 ezer forint.

Loading...

Ez esetben a fogások számát nem érdemes összehasonlítani, hiszen egy „élménycsomagra” fizet be a vendég, azaz egészen biztosan senki sem fog éhesen hazatérni, de jól látszik, hogy az árak között nincs nagy különbség, sőt, van, hogy itthon még drágább a fullos menü, mint egy osztrák két csillagos, fine dining étteremben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik grafikonon a budapesti és a bécsi Michelin csillagos menük árait jelöltük, csak hogy lássuk a színvonalat és a köztük lévő különbséget, vagyis annak hiányát.

Loading...

Mert hogy nagy különbség tulajdonképpen nincs a menük árai között, a 70-80 ezer forint az átlag. Itt most persze meg lehetne említeni az osztrák és a magyar átlagfizetések, a vásárlóerő közti különbséget, hiszen tudvalevő, hogy az efféle összehasonlítások mindig torzítanak, hiszen az összes tényezőt, ami befolyásolja a vásárlóerőt, szinte lehetetlen számba venni. 

Mindenesetre annyit érdemes rögzíteni, hogy Magyarország az Eurostat adatai alapján 2021-ben az egy főre jutó euróban mért GDP alapján a 27 EU tagállamból a 23. helyet foglalja el, míg a vásárlóerő paritáson mért érték a 21. helyre elegendő. Mindkét mutatóban 1-1 helyet rontottunk 2010 óta, s a nálunk rosszabb mutatóval rendelkezők is egyre közelebb kerülnek hozzánk. Összességében az uniós átlag 49%-át értük el az egy főre jutó GDP-ben euróban, s 75%-át vásárlőerő paritáson - áll a GKI elemzésében. Ausztria a hetedik.

Címkék:
forint, árak, vacsora, gdp, osztrák, michelin, éttermek,