Brutál drágulás a Balatonnál: ennyivel emelkedett a belföldi nyaralás ára egy év alatt

Pénzcentrum2022. július 13. 10:32

Szinte napról-napra változik a helyzet a turizmusban és a vendéglátóiparban, kiszámíthatatlanság, munkaerőhiány jellemzi a szezont. Bár a tavalyinál gyengébb évre számítanak a szakemberek, de nehéz még megmondani, hogy hogyan alakul az idei szezon.

Dr. Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke arról beszélt a Reggeliben, hogy jelenleg még nehéz megjósolni, milyen szezont fog zárni a hazai turizmus. A szakember szerint jelentősen növekedtek az árak a vendéglátó szektorban is, így egy négytagú család egyhetes balatoni nyaralása alsó hangon félmillió forintból jöhet ki.

Azt, hogy hogyan alakulnak a foglalások, napról-napra tudják követni a szakemberek. Dr. Flesch Tamás elmondta, hogy nem csak a turizmusban, hanem mindenhol látni az áremelkedést, és annak eredményét. Jelenleg a szektorban a négyszeresét fizetik a tavalyi áraknak, megnövekedtek a munkaerőköltségek, az energiaárak, az alapanyag, ami mind hatással van a vendéglátóiparra. Jelenleg mintegy 20 százalékkal magasabbak az árak, mint az előző évben.

Az euróárfolyam azonban kedvez a külföldi turistáknak, akiknek még mindig Budapest a fő uticéljuk, de sokan mennek Hajdúszoboszlóra, a Balatonra, Hévízre vagy akár Egerbe is. A Balatonon egy átlagos magyar család nyaralása szállodai szobával akár fél millió forintba is kerülhet jelenleg, a szakértő azonban elmondta, hogy a minőség is javult ezeken az üdülőhelyeken.

Az ősztől félünk, az energiaárak nagy nyomást fognak gyakorolni a szállásokra

- emelte ki a a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, aki elmondta, hogy jelenleg a magyarok tekintetében mintegy 40 százalék foglalt szállodában szobát, de népszerűek a magánszállások, apartmanok is, míg a külföldi turisták által kedvelt szállásokon, Budapesten 80 százalékos a foglaltság, ami megközelíti a koronavírus előtti időket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szektort a munkaerőhiány is nagyban érinti. Mint azt Dr. Flesch Tamás elmondta, szinte reménytelen a helyzet, amihez a balatoni szezon is hozzájárul.

Elfogytak az emberek a szakmából, sokan elbizonytalanodtak az elmúlt két és fél évben, hogy megéri-e nekik ebben a szakmában maradni. Próbáljuk más országokból is idecsalni a munkaerőt, de kiszámíthatatlan a helyzet, nem tudunk előre tervezni

- emelte ki Dr. Flesch Tamás.

Címkék:
Balaton, turizmus, magyar, belföldi turizmus, szállodák, éttermek,