Irreálisak a bérigények a Balatonnál: újabb brutális áremeléssel számolhatunk

Pénzcentrum2022. június 21. 08:16

A járványhelyzet végével nem, hogy nem ért véget a vendéglátósok küzdelme a fennmaradásért, de az orosz-ukrán háború kitörésével bekövetkezett gazdasági változások még jobban sújtják az ágazatot, amit már az elmúlt két év is megviselt. A szektort ráadásul nem csak az elszálló anyagárak érintik, de óriási munkaerőhiány is fojtogatja, amit a HelloVidék szerint már diákmunkások segítségével is nehezen tudnak pótolni.

Az elmúlt két évben, az állandó bizonytalanság miatt egyre többen döntöttek úgy, hogy elhagyják az ágazatot: ki átmenetileg, ki véglegesen. A koronavírus miatt bevezetett korlátozások feloldásával szinte megrohamozták a szállodákat, éttermeket és bárokat, de az öröm nem tartott sokáig: az alapanyagárak, az orosz-ukrán háború, valamint a drágább előállítással összefüggő kiadások miatt az infláció az egekbe szökött, így ez a szektor is áremelésre kényszerült.

Ha pedig mindez nem lenne elég a vendéglátósok egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal is küzdenek, amit igyekeznek a főszezonban alkalmi munkavállalókkal, diákmunkásokkal enyhíteni. Hosszútávon viszont nem tudják, hogy milyen alternatív megoldásokkal tudják majd megoldani a problémát, amit az egyre növekedő bérigények is nehezítenek.

Az árak náluk is folyamatosan emelkednek, bő 20% körüli volt az egy év alatti drágulás. Sajnos úgy tűnik, ez még csak a kezdet, hiszen a nyersanyagok, energiaárak drágulása és a turisztikai szektorban tapasztalható bérigények emelkedése embertelen dráguláshoz vezethetnek. Az árakat sok tényező befolyásolja: több helyen az árcédulák átírása a vendéglátó egységek életben maradását szolgálja, a jobb likviditással rendelkező üzletek (pedig) a biztos és kiszámítható működés érdekében emelnek

– mondta el Rába Kálmán, a kőszegi Kékfény Étterem & Pizzéria alkalmazottja nem túl kecsegtető jóslatát. Ugyanis szerinte a jelenlegi munkaerőhiányt elsősorban nem a pandémia okozta, ez egy sokkal hosszabb folyamat eredménye. Ez csak az utolsó szög volt a koporsóban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Balatonnál indokolatlan bérigények vannak, mert a hírekben folyamatosan arról számolnak be, milyen jól keresnek a Balaton-parti vendéglátósok, Ez viszont igazából rosszul van kommunikálva, mert azt nem közlik, naponta hány órát dolgoznak érte

– osztotta meg tapasztalatait Café Maran Siófok tulajdonosa, Losonczy Marcell, aki szerint ők nem emeltek áraikon különösebben, amit pedig igen, azt is a munkabér kifizetésében eszközölték.

Címkék:
vendéglátás, diákmunka, infláció, vendéglátóhely, munkaerőhiány, üzletek, vendéglátósok, energiaválság,