Egekbe szökött a lángos ára: sok tényező befolyásolja a magyarok kedvenc csemegéjét

Pénzcentrum2022. június 17. 13:34

A nyári szezon még csak most kezd beindulni igazán, de máris sokan választják a Balatont egy hétvégi kikapcsolódásra. Az egyik oka ennek az lehet a Világgazdaság szerint, hogy régiós szint alatt drágult a magyar tenger. Ennek viszont sajnos ára van: rövidített nyitvatartással, szűkített választékkal kell számolniuk az idelátogatóknak.

Az idén a Balatonra látogatók Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonos-vezetője, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint sokkal tudatosabbak és tájékozottabbak, mint a korábbi évek vendégei. Az idelátogatók pontosan tudják, hogy melyek azok az éttermek, pincészetek, programok, amikre kíváncsiak és ennek megfelelően foglalják le a szállásukat is.

Az éttermi árak, ahogyan várható volt a Balaton térségében is növekedtek: átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnünk, mint egy évvel ezelőtt nyáron, de ez még mindig kevesebb a szakember szerint, mint a környező országokban, ami egy nagy előnye lehet a térségnek.

Ennek a mérsékelt áremelkedésnek azonban ára van: sok étterem döntött amellett, hogy csökkenti a nyitvatartási idejét, így akár 30-40 százalékkal kisebb létszámú személyzettel is tud üzemelni. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy akad, ahol az ebéd és a vacsoraidő között zárva van a vendéglő – ahogyan azt már sok mediterrán országban megszokhattuk –, de vannak olyan esetek is, ahol teljes szünnapokat iktattak be, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján nem várható abban az időszakban jelentős forgalom.

A heti hétnapos vendéglői nyitvatartáshoz szokott vendégek körében ez néhol okozhat kellemetlen meglepetéseket, de a munkaerő drágulása miatt ez várhatóan nem egynyári, hanem hosszabb távú trend lehet, és a költségracionalizálás egyik legkézenfekvőbb módja

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– jelezte a Csapody Balázs, aki szerint az energiaárak robbanása miatt kénytelenek a vendéglátósok a konyhatechnológiát is fejleszteni, hogy kisebb energiafelhasználás mellett az étlap racionalizálásával, egy szűkebb választék mellett optimalizálni tudják az alapanyagköltségeket.

A Kistücsök Étterem tulajdonosa rámutatott arra is, hogy az elvárások alapján egy margherita pizza árának töredékéért kellene adni a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, annak ellenére is, hogy sem az alapanyagban, sem az elkészítési időben és a felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség az ételek között. Ennek ellenére is úgy gondolja Csapody, hogy bár vannak kirívó esetek, ahol 1500-2500 forintért árulják a lángost, de nem ez lesz a jellemző a balatoni strandokon.

Címkék:
étterem, Balaton, vendéglátás, lángos, vendéglátóhely, nyitvatartás, éttermek, vendéglátósok,