Brutálisan megdrágult a horvátországi nyaralás: az olaszoknál, törököknél is elszálltak az árak

Pénzcentrum2021. július 24. 07:02

Nagyon felment a külföldi utazások ára a KSH adatai szerint. A Pénzcentrum kikérte a legnépszerűbb úticélok árváltozásait, és kiderült, hogy idén nyáron több mint 44 ezer forinttal kerül többe az egyhetes horvátországi nyaralás egy főnek, mint 2017-ben. De például Görögországban, Spanyolországban és Törökországban is jóval többet kell fizetnie a magyaroknak a nyaralásért, mint öt évvel ezelőtt.

Bődületesen megdrágult a külföldi nyaralás 5 év alatt - derült ki azokból az adatokból, amelyeket s KSH-tól kért ki a Pénzcentrum. A statisztikai hivatal több száz termék és szolgáltatás árváltozásait követi nyomon, így a magyarok által legkedveltebb nyaralóhelyekről is pontos képpel rendelkeznek.

A KSH nem csak a szállások árait vizsgálja, hanem az utazást is beleveszi a statisztikákba, így pedig eléggé pontosan kiderül, hogy mennyire terheli meg a családi kasszát egy-egy utazás. Most az alábbi utak árváltozásait kértük ki:

  • Görögország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 3 vagy 4 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Olaszország, utazás egyénileg, 3-4 fős apartman (takarítási díjjal), 1 főre, önellátás, 8 nap/7 éj
  • Spanyolország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 3 vagy 4 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Horvátország, utazás egyénileg, 3 csillagos hotel, félpanzió, 8 nap/7 éj
  • Törökország, utazás repülővel (kötelező egyéb díjakkal), 4 vagy 5 csillagos hotel, all inclusive ellátás, 8 nap/7 éj

A tartomány tehát elég tág: van itt minden a törökországi repülős luxusnyaralástól egészen a sima olaszországi apartmanig, ahová egyéni az utazás módja. Egy azonban közös a vizsgált nyaralásokban:

mindegyik eléggé megdrágult 2017 óta.

Pedig több esetben éppen csökkentek az árak, amikor beütött a járvány, ami mindent megváltoztatott. A legnagyobb mértékben a horvátországi nyaralás ára emelkedett:

Forintban számolva a görögországi utazás drágult meg leginkább: egy hétért repülővel, viszonylag jó hotellel, félpanzióval most 64 ezer forinttal kell többet fizetni, mint 2017-ben.

Loading...

Legkisebb mértékben a legdrágább, törökországi út ára emelkedett, "mindössze" 8 százalékkal, azaz 22 ezer forinttal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ide utazik a legtöbb magyar

2019-ben a KSH közlése szerint Horvátországba látogatott a legtöbb magyar turista, de szinte az összes déli állam nagy népszerűségnek örvendett, köztük Olaszország és Görögország is. Tavaly a korlátozásoknak köszönhetően jelentősen visszaesett az érdeklődés a távolabbi utazási célpontok, a tengerparti régiók és a hosszabb, egy-két hetes nyaralások iránt, megnőtt viszont a kereslet a kevésbé zsúfolt hegyvidéki pihenőhelyek iránt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint idén nyáron a magyarok 37%-a tervez külföldre utazni, a legtöbben a közeli Ausztriába és Horvátországba látogatnának. Időpont tekintetében a hagyományos főszezon látszik a legnépszerűbbnek (július-augusztus), ugyanakkor úgy tűnik, sokan várnak arra, hogy még inkább letisztuljanak a nemzetközi utazásokra vonatkozó szabályok és gyakorlatok: egyre több a foglalás a nyár végi-ősz eleji időszakra is.

Nem meglepő módon a szálláshelyek kiválasztásának szempontjait is jelentősen átalakította a pandémia: a magyarok kiemelten fontosnak tartják, hogy a választott hotel vagy apartman garantálja a biztonságos távolságtartás lehetőségét (66% a 2019-es 34% helyett).

A megfelelő higiéniás körülmények mellett természetesen továbbra is értékelik a kényelmet és elvárják, hogy különleges élményekkel és programokkal kényeztessék őket. A tapasztalatok szerint emellett a magyar utazók sokkal tudatosabbak és felkészültebbek lettek, a sok bizonytalanság és nyitott kérdés miatt szeretnek alaposan tájékozódni az indulás előtt, illetve felértékelődtek a minden szempontból rugalmas, szolgáltatások széles palettáját nyújtó utasbiztosítások.

Címkék:
utazás, nyaralás, árak, hotel, ksh, drágulás, apartman,