Kitiltanák ezeket a hajókat a Balatonról: nem mindenkinek tetszik az új hóbort

Pénzcentrum2019. augusztus 25. 14:00

 Megoszlanak a vélemények a Magyarországon is egyre elterjedtebb jet hajózásról. A Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanácsának elnöke szerint - megfelelő szabályozás mellett - helye van a Balatonon az új vízi attrakcióknak. A Magyar Vitorlás Szövetség úgy véli, hogy darabszámban és más feltételekben is szigorúan kell szabályozni kell a nagy teljesítményű hajók használatát, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke szerint pedig az elektromos jet-skiket is ki kellene tiltani a Balatonról.

Évtizedek óta vita van arról, hogy milyen vízi járművek közlekedhessenek a Balatonon: a hetvenes évek közepén már korlátozták a motorcsónakok használatát, ám most azoknál jóval gyorsabb hajók is megjelentek a magyar tengeren. A Siófokról induló, vízsugár meghajtásos, 880 lóerős "Hyperjet" nevú hajó például akár 90 kilométer per órás sebességre, forgásos, merüléses attrakciókra is képes. A 30 perces útért 7000 forintot kell fizetni - mutatott rá az InfoRádió.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint igény van a gyors hajókra a Balatonon. "A vendégek keresik az élményeket, és nem csak a szárazföldön. Ez a szolgáltatás biztos, hogy nagy érdeklődésre tart majd számot, és működhet is a Balaton, ha a hatályos előírásokat betartják az üzemeltetői, és a megfelelő biztonsági intézkedéseket megteszik" - mondta az alelnök.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanácsának elnöke szerint is - megfelelő szabályozás mellett - helye van a Balatonon az új attrakcióknak.

Jelenleg a korlátozás a belső égésű motorok használatára terjed ki. Maga a vízfelület viszonylag kicsi, és egyre többfajta felhasználási mód, eszköz és igény jelenik meg ugyanazon a vízfelületen. Ezért okoz problémát az, ha nagy méretű és sebességű eszköz kerül a vízre, mert osztozni kell az úszókkal, a horgászokkal, az evezősökkel, a SUP-osokkal

- vélekedett Jamrik Péter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hasonló a probléma az elektromos jet-skik esetében is. Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetég elnöke szerint nem szabadna beengedni a Balatonra ezeket a vízi járműveket. Kijelentette: a jet-skizést csinálják az emberek az arra direkt kijelölt tavakon, pályákon, ahol nem zavarják a többieket.

A Magyar Vitorlás Szövetség állásfoglalása szerint szigorúan kell szabályozni darabszámban és más feltételekben is a nagy teljesítményű, siklótestű hajók használatát. A szövetség úgy látja: kivételt csak a mentési, vízügyi, rendészeti feladatok ellátására, versenyek, sportprogramok biztosítására, lebonyolítására használt eszközök szabályozott használata jelenthet.

Címkék:
utazás, Balaton, vitorlázás, fürdőzés, kitiltás, hajózás,